Політика

Троє вже колишніх депутатів Житомирської міської ради не подали фінальні декларації

9 April 2021, 12:03

Троє вже колишніх депутатів Житомирської міської ради не оприлюднили свої декларації ні перед звільненням ні після нього, чим порушили законодавство.

Законом України «Про запобігання корупції» передбачено, що суб’єкт декларування, який припиняє відповідну діяльність, подає декларацію перед звільненням: декларація, яка подається за період, не охоплений раніше поданими деклараціями, у термін не пізніше двадцяти робочих днів з дня припинення діяльності, пов’язаної з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування (абзац перший частина друга статті 45 Закону). Повноваження депутата місцевої ради закінчуються в день відкриття першої сесії новообраної ради нового скликання.

Перша сесія Житомирської міської ради восьмого скликання проходила 3 грудня 2020 року, тобто до 23 грудня всі колишні депутати мали подати декларації перед звільненням. Станом на 28 грудня 2020 року з 28 ексдепутатів Житомирської міської ради шестеро не подали декларації перед звільненням: Владислав Пучич (БПП) Олег Хмілевський («Самопоміч»), Сергій Онищук (ВО «Свобода»), Михайло Боровський (ВО «Свобода»), Геннадій Махорін (ВО «Свобода»), Володимир Шуст (Опозиційний блок). Зазначимо, що Михайло Боровський подав декларацію перед звільненням 29 грудня, а інші п’ятеро цього так і не зробили.

Законом також передбачено, що особи, які припинили діяльність, пов’язану з виконанням функцій держави або місцевого самоврядування, зобов’язані наступного року після припинення діяльності знову подати до 01 квітня декларацію особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за повний минулий рік в установленому Законом порядку.

З вищезазначених шести колишніх депутатів міської ради декларації після звільнення не подали троє: Владислав Пучич, Сергій Онищук та Володимир Шуст. Зауважимо, що Сергій Онищук не подавав щорічну декларацію і за 2019 рік, яку мав би оприлюднити до 1 червня 2020 року.

Чинне законодавство передбачає відповідальність за неподання або несвоєчасне подання декларації: за умисне неподання суб’єктом декларування декларації передбачена кримінальна відповідальність у вигляді штрафу від 42 500 грн до 51 000 грн або громадських робіт на строк від ста п’ятдесяти до двохсот сорока годин, або позбавлення волі на строк до двох років, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років (ст. 366-1 КК України); за несвоєчасне подання без поважних причин декларації передбачена адміністративна відповідальність у вигляді накладення штрафу від 850 грн до 1700 грн (ст. 172-6 КУпАП).

У разі набрання законної сили судовим рішенням про визнання особи винною у вчиненні означених правопорушень, відомості про таку особу вносяться до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні або пов’язані з корупцією правопорушення (Реєстр корупціонерів).

Як за час каденції покращили свої статки депутати, які не потрапили в Житомирську міську раду восьмого скликання, читайте тут.

Як повідомляв Житомир.info, в Житомирській міській раді восьмого скликання, яка почала свою каденцію наприкінці 2020 року, лише 14 депутатів з 42 були в раді попереднього скликання.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: міськрада депутат декларація  
Матеріали по темі