Здоров'я

​У Житомирі з 15 квітня почнуть робити щеплення китайською вакциною CoronaVac

14 April 2021, 16:55

З 15 квітня у Житомирі почнуть робити щеплення проти COVID-19 китайською вакциною CoronaVac. Продовжать вакцинувати пріоритетні групи (маломобільні групи населення та їх доглядальники, соціальні працівники, освітяни, які беруть участь в організації та проведенні ЗНО, олімпійські та паралімпійські спортсмени, які готуються до Токійської олімпіади, представники Нацполіції та ЗСУ).

За словами директора міського ЦПМСД, в рамках цього етапу потребують щеплення понад 2 тисяч містян.

«Вакцини буде достатньо. На сьогодні ми отримали 200 доз, на завтра знову 200 доз. Але в першу чергу і те, що я сказав - це групи 80+ і люди маломобільні, які мають інвалідність, а також їхні доглядальники. До людей з інвалідність, які не можуть пересуватись, буде виїжджати мобільна група за місцем проживання, а інших людей, то будемо назначати день на одному з пунктів щеплення, ах їх сьогодні є три й три мобільні бригади», - зазначив директор КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Віктор Шрамко.


Директор міського ЦПМСД також розповів про основні відмінності між вакцинами CoronaVac та Covieshield й побічні ефекти.

«Різниця в тому, що в Covieshield часткові фрагменти вірусу вбиті, а CoronaVac - це вбитий вірус повністю. Як розповідають епідеміологи й інфекціоністи, вона трошки агресивніша, але особливих причин та протипоказів для прийому цієї вакцини немає. Єдине, чим вона зручніша, тим що кожна доза упакована в окремому шприці. Як показали вже щеплення при AstraZeneca єдині такі побічні ефекти - це почервоніння в місці уколу, незначний біль. В принципі тут має бути теж саме, адже не спостерігалось більш тяжких побічних ефектів», - зазначає Віктор Шрамко.

Також нам пояснюють, що тепер деякі містяни можуть зробити вибір, якою саме вакциною робити щеплення. Однак за місцем проживання мобільні бригади колотимуть лише CoronaVac.

«Звичайно, людина обирає для себе сама, ніхто нікого не примушує. Для мобільних груп ми так вирішили, бо цю вакцину нам легше транспортувати й вона дозована, тому робимо таким чином, що CoronaVac йде для людей нерухомих», - каже директор КП «Центр первинної медико-санітарної допомоги» Віктор Шрамко.

Для повної імунізації від COVID-19 потрібно дві дози вакцини CoronaVac, наступне щеплення потрібно зробити через 28 днів. Як зазначити у ЦПМСД, за кожним пацієнтом відразу резервується друга доза вакцини з цієї ж партії.

Нагадаємо, з 13 квітня 2021 року в Україні розпочали щеплення вакциною CoronaVac виробництва компанії Sinovac Biotech проти COVID-19. В Житомирській області виділили 5,32 тис. доз китайської вакцини CoronaVac.

Як відбувається вакцинація публічних осіб з непріоритетної групи, на собі перевірили журналісти Житомир.info, детальніше – у сюжеті. Згодом, через три доби після отримання щеплення, журналіст Житомир.info розповів про своє самопочуття та реакцію організму на вакцинацію.

Як повідомляв Житомир.info, 23 лютого 2021 року в Україну з Індії доставили вакцину від коронавірусу. У Житомирській області вакцинацію почали з житомирської міської лікарні №2 ім.Павлусенка: першу дозу отримав лікар-анестезіолог Василь Шутенко, який розповів про своє рішення зробити щеплення, реакцію організму на вакцину та самопочуття через два тижні.

Житомир.info


Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вакцина вакцинація коронавірус COVID-19  
Матеріали по темі