Суспільство

За збір перших весняних квітів у Житомирській області до відповідальності притягнули 16 людей

20 April 2021, 12:38

Цьогоріч Державна екологічна інспекція Поліського округу зафіксувала у Житомирській області 16 фактів збору перших весняних квітів.

Про це 20 квітня у коментарі Житомир.info розповіли в Державній екологічній інспекції Поліського округу.

«За самовільне збирання дикорослих ранньоквітучих рослин на лісових ділянках до адміністративної відповідальності було притягнуто 16 осіб. Порушників виявляли на території колишніх Житомирського, Чуднівського, Овруцького, Андрушівського, Ємільчинського районів», – поінформували в екологічній інспекції.

За порушення збирачів квітів штрафували, іноді обходилися попередженням.

Зазначимо, що, відповідно до законодавства, за незаконне збиранням або знищенням чи пошкодженням рослин з числа видів занесених до Червоної книги України, передбачені такі штрафи (за кожну трав’янисту рослину):
підсніжники – від 49 до 62 гривень,
цибуля ведмежа (черемша) – 62 гривні,
шафрани, сон-трава – від 37 до 62 гривень, залежно від виду.

Крім того, відповідно до ст.881 ч.2 КУпАП, порушення порядку придбання чи збуту об'єктів рослинного світу, занесених до Червоної Книги України, тягне за собою накладення штрафу від 1700 до 3655 гривень із конфіскацією об'єктів рослинного світу.

Нагадаємо, на початку березня 2021 року в Державній екологічній інспекції Поліського округу попереджали про перевірки у місцях збору та продажу ранньоквітучих весняних рослин, а також на трасах і в пунктах пропуску через державний кордон. Такі рейди організовували задля збереження ранніх весняних квітів.

Як повідомляв Житомир.info, у 2019 році Державна екологічна інспекція Поліського регіону зафіксувала у Житомирській області майже два десятки фактів збирання та продажу перших весняних квітів за сезон: адмінпротоколи за порушення склали на 18 осіб.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: підсніжник сон-трава шафран пролісок еколог екологія квіти першоцвіти  
Матеріали по темі