Влада

Зеленський підписав закон про реформування військкоматів та призов резервістів у особливий період

21 April 2021, 09:38

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку» № 1357-ІХ, який Верховна Рада ухвалила 30 березня 2021 року з ініціативи Глави держави.

Про це 21 квітня повідомила пресслужба президента.

«Цей документ удосконалює вимоги щодо комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань резервістами (військово-навченими особами з бойовим досвідом) в особливий період без оголошення мобілізації. Це дасть змогу оперативно доукомплектувати резервістами військові частини всіх сил оборони держави, чим суттєво підвищити їхню боєздатність під час військової агресії, що стрімко наростає, а також швидко збільшити бойовий потенціал сил оборони та вчасно реагувати на раптові загрози національній безпеці», - йдеться у повідомленні.

Зокрема, закон запроваджує новий вид військової служби – військова служба за призовом осіб із числа резервістів у особливий період.

«В особливий період на військову службу призиватимуть громадян, які уклали контракти про проходження служби у військовому резерві та/або зараховані до військового оперативного резерву. Рішення про проведення такого призову ухвалюватиме Верховний Головнокомандувач ЗСУ за поданням Головнокомандувача ЗСУ. У рішенні визначатимуться категорії резервістів, яких необхідно буде призивати, завдання, обсяги, строки та порядок проведення призову тощо. На громадян, яких призиватимуть із числа резервістів у особливий період, поширюватимуться ті самі трудові, соціально-правові та освітні гарантії, які передбачені для мобілізованих осіб. Зокрема, закріплюються гарантії у сприянні працевлаштуванню для молодих людей протягом шести місяців після припинення такої служби», - інформує пресслужба.

Також підписаний закон реформує систему військового обліку та діяльність місцевих органів військового управління, базуючись на європейських принципах і підходах. Зокрема, передбачається створення на базі військкоматів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки; упорядкування питань військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів.

Удосконалюється порядок здійснення військового обліку резервістів, серед іншого за допомогою автоматизованої інформаційно-телекомунікаційної системи «Оберіг» (Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів).

«Крім того, закон осучаснює вимоги до адміністративної відповідальності посадових осіб, резервістів, військовозобов'язаних та призовників за порушення законодавства про військовий обов'язок і військову службу та умисне зіпсуття чи втрату з необережності військово-облікових документів. Також запроваджується кримінальна відповідальність за ухилення від призову в особливий період; від військового обліку або навчальних (спеціальних) зборів», - йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, 30 березня 2021 року 256 депутатів Верховної ради проголосували за внесення зміни до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов'язку та ведення військового обліку, зокрема – створення на базі військових комісаріатів територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки, збільшення штрафів для призовників. Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування.

Як повідомляв Житомир.info, з Житомирської області у квітні-червні 2021 року підлягають призову на строкову військову службу 546 юнаків: 247 – для Збройних сил, 20 – Держспецтрансслужби, 162 – Національної гвардії, 90 – Держприкордонслужби.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Зеленський закон військкомат призов мобілізація резервіст  
Матеріали по темі