Влада

В Житомирській області на базі лісгоспу провели пожежно-тактичні навчання рятувальників та лісівників

22 April 2021, 10:34

21 квітня на базі Овруцького лісового господарства відбулися пожежно-тактичні навчання рятувальників та лісників Житомирщини, за ходом проведення яких спостерігали голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко, його заступник з питань взаємодії з правоохоронними органами Олександр Федько, голова Житомирської обласної ради Володимир Федоренко та народні депутати України від Житомирської області.

Про це повідомляє пресслужба ОДА

Під час відкриття заходу голова Житомирської облдержадміністрації наголосив, що цього року важливо не допустити поширення лісових пожеж в області, тому подібні навчання є вкрай необхідними.

«Зараз, на початку пожежонебезпечного сезону, важливо бути напоготові та оперативно реагувати на будь-які пожежі, а також відпрацювати взаємодію всіх відповідальних служб, аби лісові пожежі не знищували екосистеми Житомирщини», - сказав Віталій Бунечко.

Завдання, обрані для навчань, були максимально наближеними до реальних подій, зокрема враховувалися випадки раптового та неконтрольованого поширення вогню. У навчаннях взяли участь лісівники, а також рятувальні служби. Працівники лісових господарств демонстрували свої навички управління сучасною технікою та устаткуванням для гасіння пожеж. Крім того, учасники навчань продемонстрували відслідковування пожеж за допомогою дронів.

Нижче – відео Коростенської РДА

Голова Житомирської ОДА додав, що надзвичайно важливим у боротьбі з лісовими пожежами є встановлення камер відеоспостереження із застосуванням GPS-трекерів, які забезпечують цілодобовий нагляд та виявлення перших ознак горіння. Крім того, здійснено перерозподіл автомобілів у лісових пожежних станціях, що дозволило скоротити час прибуття вогнеборців до місць загорянь.

Водночас голова Державного агентства лісових ресурсів Юрій Болоховець наголосив, що висновки після минулорічних пожеж у Житомирській області зроблені.

«Житомирщина – одна із областей, яка сильно постраждала від пожеж у 2020 році: вогонь знищив 43 тисячі га лісу. Важливо розуміти загальну статистику: 92% пожеж у тому році виникли в результаті підпалів та необережного поводження населення з вогнем. Але при цьому на масштаби поширення вогню вплинула відсутність основних засобів, які дають можливість виявляти пожежу на ранній стадії. Цього року ситуація вже змінилася. Зараз у житомирських держлісгоспах встановлено 80 пожежних веж, 62 з яких обладнано телевізійними системами спостереження. Об’єднано в єдину систему 25 телевізійних камер. Тривають роботи з підключення решти камер. У 2021 році частково оновлена техніка (3 нові пожежні автомобілі, 40 автомобілів підвищеної прохідності для рейдової роботи, 30 мотоциклів і квадроцикл для груп швидкого реагування та ін.). Загалом після пожеж 2020 року в техніку було вкладено 102 млн грн», - повідомив голова Держлісагентства.

Крім керівництва області та Держлісагентства до навчань у Піщаницькому лісництві долучились голова Державної екологічної інспекції України Андрій Мальований, народні депутати Олег Бондаренко, Арсеній Пушкаренко та Олександр Матусевич.

Голова Комітету Верховної ради з питань екологічної політики та природокористування Олег Бондаренко, нагадав, що вже прийнято два закони, які суттєво підвищують відповідальність за недотримання протипожежної безпеки: № 1259-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо посилення захисту лісів, запобігання пожежам на землях лісового та водного фонду, на торфовищах та землях інших категорій» та № 1187-IX «Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення щодо посилення відповідальності за порушення законодавства у сфері пожежної безпеки». А член парламентського комітету з питань бюджету Арсеній Пушкаренко наголошував на оновленні матеріально-технічної бази.

«Відпрацювали різні способи й тактичні прийоми гасіння вогню. У весняно-літній період, коли ризик займань найбільший, готовність особового складу та техніки має бути на найвищому рівні! Радий, що вогнеборці та лісівники показали чудову підготовку. Та попри найвищу готовність боротися зі стихією, маємо зробити все, щоб не допустити повторення минулорічної трагедії! Впевнений, кожен на своєму місці має докласти до цього зусиль. Ми як депутати підвищили відповідальність за підпал лісів і сухостою, запускаємо інвентаризацію лісів, яка не проводилася з 2001 року, готуємо закон про державний екологічний контроль. А також наводимо лад у лісах Житомирщини: відновлюємо просіки, створюємо пожежні водойми та віднаходимо кошти на оновлення матеріально-технічної бази», - зазначив народний депутат.

Який вигляд має ліс в Овруцькому районі через рік після пожеж дивіться у сюжеті

Як повідомляв Житомир.info, на території Житомирської області 16 квітня 2020 року виникла лісова пожежа, яка розповсюдилася на території 8 лісових господарств. Загальна площа пожежі становила близько 30 тис. га й станом на ранок 23 квітня в Овруцькому районі лісові пожежі були локалізовані, але повністю ще не ліквідовані. Вранці 24 квітня пожежники продовжували тушити окремі осередки локалізованих лісових пожеж в Овруцькому та Олевському районах. Уряд виділив 11,2 млн грн для придбання житла сім’ям, будинки яких були зруйновані пожежею в Житомирській області.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ОДА Держлісагентство навчання Овруцький район лісгосп пожежа  
Матеріали по темі