Події

У Житомирській області співробітники контррозвідки СБУ викрили та затримали 22-річного агента ФСБ Росії

22 April 2021, 16:44

У Житомирській області 22 квітня викрили та затримали агента ФСБ Росії. 22-річний бердичівлянин за завданням ворожої спецслужби збирав розвідувальні дані про військові частини регіону і приватну інформацію про військовослужбовців та їхні родини.

Про це повідомляє пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«У четвер, 22 квітня 2021 року, за процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури, співробітниками підрозділу контррозвідки УСБУ в області викрито та затримано місцевого жителя, який займався збиранням та пересиланням іноземній організації відомостей з метою надання допомоги у проведенні підривної діяльності проти України», – йдеться у повідомленні.

Також за місцем проживання особи провели санкціонований обшук, під час якого вилучили предмети та документи, що свідчать про злочинну діяльність.

За даними слідства, 22-річний житель міста Бердичева протягом січня-квітня цього року з корисливих мотивів, вступивши у злочинну змову з представником ФСБ Росії, діючи під конспіративним псевдонімом, отримував та виконував завдання, що заподіюють шкоду обороноздатності та державній безпеці України. Зокрема, фотографував територію, будівлі військових об’єктів, автотранспорт, розташування камер відеоспостережень та «сліпих зон», систему охорони, а також збирав приватну інформацію про військовослужбовців та їхні родини тощо.

Незаконно здобуті відомості, за які йому пообіцяли грошову винагороду, передавав різними видами зв’язку.

Примітка прокуратури: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

Пресгрупа СБУ в Житомирській області уточнює, що за завданням ворожої спецслужби молодик на матеріальній основі збирав розвідувальні дані про військові частини регіону.

«Співробітники спецслужби задокументували, що на виконання завдання російських кураторів агент мав: провести відеозйомку двох військових об’єктів; зібрати інформацію про керівний склад військових підрозділів, включаючи компрометуючі дані; встановити місця проживання військовослужбовців», – інформує СБУ.

Зловмисник, зокрема, підготував схеми територій військових частин і місця розташування контрольно-пропускних пунктів. Він мав передати інформацію відпрацьованими електронними каналами.

Під час обшуків за місцем проживання агента правоохоронці вилучили засоби зв’язку із представниками ФСБ РФ. Затриманий визнав факт співпраці з російською спецслужбою і надає свідчення щодо своєї протиправної діяльності.

Наразі особі повідомлено про підозру у вчиненні державної зради, тобто діянні, умисно вчиненому громадянином України на шкоду обороноздатності, державній безпеці України шляхом надання іноземній організації та її представникам допомоги у проведенні підривної діяльності проти України, за ч. 1 ст. 111 КК України.

З огляду на тяжкість скоєного злочину, Житомирська обласна прокуратура наполягатиме на обранні підозрюваному запобіжного заходу у виді тримання під вартою.

Досудове розслідування проводить УСБУ в області. Житомирська обласна прокуратура здійснює процесуальне керівництво. Санкція зазначеної статті передбачає покарання у виді позбавлення волі на строк від дванадцяти до п’ятнадцяти років з конфіскацією майна або без такої.

Довідка СБУ: Передача таких відомостей спецслужбі країни-агресора загрожує національній безпеці України у сфері оборони. Розголошення зібраної фігурантом інформації також становить загрозу життю і здоров’ю військовослужбовцям Збройних Сил України та членам їх сімей.


Відео пресгрупи СБУ в Житомирській області

Як повідомляв Житомир.info, у лютому 2021 року в Житомирській та ще чотирьох областях контррозвідка СБУ припинила діяльність агентурної мережі ФСБ, до якої входили колишні військові-розвідники.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: СБУ контррозвідка агент ФСБ  
Матеріали по темі