Політика

​Арсеній Пушкаренко та Тетяна Грищенко вшанували пам'ять загиблих ліквідаторів аварії на Чорнобильській АЕС

27 April 2021, 19:04

Цього року минають 35-і роковини Чорнобильської катастрофи. Народні депутати України Арсеній Пушкаренко та Тетяна Грищенко завітали до населених пунктів Житомирської області, які постраждали від Чорнобильської трагедії.

Спочатку народні депутати відвідали Малин, де поспілкувалися з ліквідаторами аварії на ЧАЕС та нагородили їх почесними відзнаками. Після чого, вшанували пам’ять загиблих та померлих ліквідаторів.

«Сьогодні 35-річниця великої трагедії. Чорнобильська катастрофа, здається, поглинула весь світ, а в Україні, здається, зачепила кожну сім'ю. Ми маємо пам'ятати тих, хто першими вийшли на ліквідацію, одні з перших боролися з цією трагедією. Маємо шанувати, довічно думати та згадувати тих, хто був на тій передовій у ті часи», - сказала народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Тетяна Грищенко.

За словами Арсенія Пушкаренка, їх команда посприяє тому, щоб на Житомирщині з’явився лінійний прискорювач.

«Це наш сьогоднішній обов'язок - пам'ятати про їх подвиг та те, що кожен з них, ціною свого здоров'я, здоров'я своєї родини, зробив для нас все. Для президента і для всієї нашої команди пам'ять про їх подвиг - це святе. До 30 річниці Незалежності України, докладаються всі зусилля нашою командою та головою ОДА Віталієм Бунечко за дорученням президента, щоб у Житомирській області нарешті з'явився лінійний прискорювач. Це ганьба, що за 30 років не одна влада не спромоглася зробити, щоб в найбільш постраждалій в Україні від Чорнобильської катастрофи області з’явився лінійний прискорювач», - говорить народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.


Далі народні депутати відвідали селище міського типу Народичі, яке зазнало радіоактивного забруднення в результаті аварії на Чорнобильській АЕС та належить до зони примусового відселення.

Арсеній Пушкаренко зазначив, що команда «Слуга Народу» займається питанням повернення всіх пільг для ліквідаторів аварії на ЧАЕС.

«Для президента і нашої команди «Слуга Народу» - це обов'язок пам'ятати й шанувати. Хочу сказати, що ту помилку попереднього скликання, коли були скасовувати пільги для «чорнобильців», сьогодні наша команда намагається виправити», - зазначив Арсеній Пушкаренко.

Один з ліквідаторів розповів, які роботи виконував у Чорнобильській зоні та як місцеві залишали свої домівки

«28 квітня о 4 ранку я вже був у самій Прип'яті. Наша задача була така, щоб людей супроводжувати. Це ми були 3 суток. Звичайно у людей були сльози на очах, неприємно було», - ділиться Зіновій Красовський.

Також Арсеній Пушкаренко та Тетяна Грищенко взяли участь у мітингу скорботи в Овручі, де висадили білі троянди в знак пам’яті про Чорнобиль.

Влада має всіляко допомагати ліквідаторам та бути їм вдячними - переконаний Арсеній Пушкаренко.

«Хочу проанонсувати, що те виїзне засідання комітету з питань соціальної політики Верховної Ради, яке відбудеться в травні у Житомирі, власне одне з ключових питань буде присвячений поверненню пільг. Сьогодні віднайти кошти у такий складний час війна, коронавірус, але ці люди заслуговують на те, щоб держава шанувала їх і підтримувала, за їх подвиг і за те, що вони віддали своє здоров'я, щоб ми могли тут знаходитися, вільно дихати, спілкуватися, навчатися та працювати.», - каже народний депутат України, фракція «Слуга Народу» Арсеній Пушкаренко.

«На превеликий жаль, ця трагедія торкнулася і мене. Я маленькою дитиною пам'ятаю, як це все було, як військова техніка заїжджала до села, як виходили військові у комбінезонах, міряли, люди спочатку не відчували, що це таке. Але потім, ці калюжі, коли літом пройшов дощ, ставали жовтого кольору і людей це почало лякати. Це все, якось замовчувалося.Так сталося, що моє село було у другій зоні і його примусово виселили. Ми повинні, не лише повернути пільги, а взагалі переглянути програми, які є для «чорнобильців», - додав головами Житомирської обласної ради Володимир Федоренко.

Також народні депутати відвідали Коростеня, Лугини та Олевськ, де вшанували пам’ять загиблих та померлих ліквідаторів.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Пушкаренко Малин Чорнобиль лінійний прискорювач  
Матеріали по темі