Влада

Кабмін дозволив змінити цільове призначення 32,2 га лісу, які Житомирська облрада віддала під піщаний кар’єр

28 April 2021, 14:04

Уряд погодив зміну цільового призначення земельної ділянки комунальної власності площею 32,2 га, яка перебуває на балансі ДП «Коростишівський лісгосп АПК»: з категорії «ліси» ділянку перевели у категорію «землі промисловості».

Відповідне розпорядження ухвалили на засіданні Кабінету міністрів 28 квітня 2021 року без обговорення та правок.


Скріншот проєкту розпорядження

Зауважимо, що в лютому 2020 року управління СБУ в Житомирській області інформувало про незаконний видобуток піску на зазначеній ділянці, а обласна прокуратура – про погодження підозру директору суб’єкта господарювання у скоєнні злочину за ч. 1 ст. 239-1, ч. 1 ст. 240 ст. 254 КК України (незаконне заволодіння ґрунтовим покривом (поверхневим шаром) земель, що створило небезпеку для довкілля; порушення встановлених правил охорони надр, що створило небезпеку для довкілля; безгосподарське використання земель, що спричинило порушення структури ґрунту).

Коростишівський районний суд задовольнив клопотання слідчого і ухвалою від 26 березня 2020 року наклав арешт на земельну ділянку площею 32,2 га. Але Житомирський апеляційний суд ухвалою від 13 квітня 2020 року скасував і арешт з ділянки зняв.

Скріншот з ухвали Коростишівського райсуду від 26.03.2020

В пояснювальній записці до проєкту розпорядження Кабміну голова Житомирської ОДА Віталій Бунечко зазначив, що рішенням Житомирської обласної ради від 05.03.2020 року ТОВ «Сілі-Кор» надано дозвіл на розроблення проєкту землеустрою зазначеної ділянки.

«Відповідно до зазначеного вище рішення розроблено проєкт землеустрою, на підставі якого змінюється цільове призначення земельної ділянки з подальшим вилученням та наданням її в оренду зі зміною цільового призначення Товариству з обмеженою відповідальністю «СІЛІ-КОР» на строк дії спеціального дозволу на користування надрами від 10 грудня 2009 р. №5066 для розробки Південно-Східної ділянки Смолівського родовища піску будівельного», - зазначається у пояснювальній записці.

Зауважимо, що спеціальний дозвіл ТОВ діє до 2029 року, а голова ОДА акцентує увагу на фінансових вигодах – орендній платі за використання земельної ділянки та 1,6 млн грн відшкодування витрат лісогосподарського виробництва.


Також Віталій Бунечко пояснює, що крім зазначеної ділянки в 32,2 га ТОВ «Сілі-Кор» планують передати ще 7,2 га лісу ділянки, яка знаходиться поряд.


Нижче – скріншоти з кадастрової карти:



Нагадаємо, Житомирська обласна рада ще в травні 2015 року, коли її очолював Віталій Француз, дозволила зменшити розмір лісової ділянки на 39,4 га, щоб ТОВ «Сілі-Кор» розробляло там піщаний кар’єр. На той час ТОВ «Сілі-Кор» належало дружині заступника голови Житомирської ОДА Вячеслава Поліщука, який був призначений заступником голови - керівником апарату Житомирської облдержадміністрації у вересні 2014 року і звільнився з посади у вересні 2015 року. В лютому 2018 року Поліщук подав декларацію кандидата на посаду голови Коростишівської райдержадміністрації, в якій було зазначено, що станом на 31 грудня 2017 ріку його дружині належало 50% ТОВ «Сілі-Кор». З 2018 року у фірми з’явилися нові власники, які постійно змінюються. Зараз підприємство належить Рабовському Олегу Марковичу, мешканцю Дніпра.

У березні 2017 року лісгосп скасував видану ним у 2015 році заяву про вилучення 39,4 га на користь «Сілі-Кор» для розробки піщаного кар’єру, а ТОВ оскаржило це в суді (детальніше про судову тяганину читайте тут). В березні 2018 року обласна прокуратура повідомила про рішення суду, який не дозволив неправомірне зменшення майже на 40 га земель лісового фонду для розробки піщаного кар’єру ТОВ «Сілі-Кор».

Наступна каденція Житомирської обласної ради під головуванням Володимира Ширми двічі розглядала питання про виділення ділянки лісу ТОВ «Сілі-Кор». На сесії 12 листопада 2019 року депутати відмовили «Сілі-Кор» у наданні дозволу на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 40 га, яка перебуває у постійному користуванні дочірнього підприємства «Коростишівський лісгосп АПК» Житомирського обласного комунального агролісогосподарського підприємства «Житомироблагроліс» Житомирської обласної ради та розташована на території Харитонівської сільської ради Коростишівського району Житомирської області. За відмову проголосували 50 депутатів, проти – 1 (Олена Розенблат), не голосували – 5.

А на пленарному засіданні 5 березня 2020 року обласна рада проголосувала за надання ТОВ «Сілі-Кор» дозволц на розроблення проєкту землеустрою щодо відведення земельної ділянки орієнтовною площею 32,2 га в оренду для розміщення та експлуатації основних, підсобних і допоміжних будівель та споруд підприємствами, що пов'язані з користуванням надрами, на території Харитонівської сільської ради Коростишівського району Житомирської області. Це рішення підтримав 51 депутат, не голосували – 5.

Як повідомляв Житомир.info, 25 березня 2020 року оголосили про підозру директору київської фірми, яка самовільно зайняла землі Коростишівського лісгоспу АПК і 4 роки видобувала пісок, чим завдала збитків на понад 50 млн грн. В жовтні цього ж року справу передали до суду. Мова йде про ТОВ «Аерорембуд», яке видобувало кварцові піски на Південно-Східній ділянці Смолівського родовища: справу розглядає Коростишівський районний суд, чергове засідання призначене на 19 травня 2021 року.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ земля лісгосп Коростишівський район кар'єр пісок облрада  
Матеріали по темі