Місто

Як у 2020 році в Житомирі карали водіїв за керування автівкою в стані алкогольного сп'яніння

29 April 2021, 10:47

Майже кожен другий житомирський водій, який минулого року був затриманий за підозрою у керуванні транспортом напідпитку, не поніс відповідальності.

У 2020 році два суди Житомира - Богунський та Корольовський районні суди, винесли майже 1500 постанов за ст. 130 КпАП України - водіння в стані сп'яніння. Стаття передбачає покарання від штрафу в 10 тис. 200 грн до позбавлення прав на десять років.

Житомир.info, проаналізував всі ці півтори тисячі постанов по 130-й статті, які минулого року винесли Богунський та Корольовський райсуди. Результат такий - 700 осіб уникли покарання. Причини різні: справу закрили через відсутність порушень або у зв'язку зі скасуванням акту, закінчилися строки чи направили матеріали на доопрацювання. Або ж ще один варіант - їм просто зробили зауваження, посварили і розпрощалися.

Аналіз роботи судів також дозволив відслідкувати хто з житомирських судів був найбільш суворий до порушників та найбільш продуктивним, а хто навпаки був лояльним до водіїв та закривав справи.

Кожна четверта справа закривається через строки

За результатами моніторингу Житомир.info, майже 52% правопорушників отримали покарання у вигляді штрафу або позбавлення прав, або те і те, 27% справ закрили через завершення строків, 13% справ закрили через відсутність порушення або у зв`язку зі скасуванням акту та 8% справ завершилися усними зауваженнями, направили на доопрацювання та інше.

Більше справ розглянув Богунський районний суд - 935 постанов, натомість Корольовський районний суд розглянув менше - 565. Більш ефективним виявився Богунський районний суд 56% справ завершилися реальним покаранням, а кількість справ закритих через строки склали 24%. Натомість Корольовський районний суд покарав 44% правопорушників, а відсоток закритих справ через строки склав 30%.

«Закінчення строків накладення адміністративного стягнення. Ст. 38 КУпАП станом на 2020 рік містила положення, що у справах про адміністративні правопорушення за ст. 130 КУпАП стягнення може бути накладено не пізніше як через три місяці з дня вчинення правопорушення. Винні особи могли затягувати такі строки шляхом подання клопотань про відкладення судових засідань внаслідок хвороби чи неможливістю з’явитись до суду з інших поважних причин. При чому, введення карантинного режиму не було для судів поважною причиною відкладення судового засідання у такій категорії справ. Також велика кількість протоколів за ст. 130 КУпАП містила недоліки при їх оформленні, допущені співробітниками поліції. А тому суди вимушені були повертати протоколи до поліції з метою усунення таких недоліків. Адже недоліки унеможливлювали об’єктивний розгляд таких матеріалів в суді», - розповів адвокат Олександр Грабчук.

Як пояснив Грабчук з 01.07.2020 р. набрав чинності ЗУ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення досудового розслідування окремих категорій кримінальних правопорушень» від 22.11.2018 р. (в редакції від 20.12.2019 року).

«Згідно з даним Законом, керування ТЗ в стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп`яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, на підставі ст. 286-1 Кримінального кодексу України стало кримінально караним діянням. А згідно з п. 6 ч. 1 ст. 247 КУпАП, провадження в справі про адміністративне правопорушення не може бути розпочато, а розпочате підлягає закриттю за обставини скасування акта, який встановлює адміністративну відповідальність», - йдеться в законі.

«Оскільки на момент розгляду справи інкриміновані водіям діяння перестало бути адміністративним правопорушенням (скасовано акт про адмінвідповідальність), то провадження у справі про притягнення їх до адміністративної відповідальності за ч. 1 ст. 130 КУпАП підлягало закриттю. Але суди в основному закривали справи на цій підставі у період з 01 по 03 липня 2020 року. Ситуація в тому, що фактично депутатами ВРУ було криміналізовано керування ТЗ в стані сп’яніння з 01 липня 2020 року. Буквально через декілька днів знову були прийняті зміни. І суди знову почали накладати на винних водіїв стягнення за нормами КУпАП», - зауважив адвокат.

Найсуворіші та найдобріші судді

Рейтинг сурових суддів очолюють судді Богунського районного суду Панченко Галина Вікторівна та Комнацький Олег Володимирович разом вони розглянули 267, із яких 66% справ завершилися покаранням: 177 осіб понесли відповідальність.

На другому місці суддя Шимон Людмила Сергіївна - суддя Корольовського районного суду. За минулий рік вона розглянула 127 справ про керування транспортним засобом напідпитку. З них 62% правопорушників отримали покарання - 79 осіб.

Завершує трійку суворих суддів Янчук Ніна Петрівна - суддя Корольовського районного суду. За минулий рік вона розглянула 85 справ про керування транспортним засобом напідпитку, із яких 49 осіб понесли відповідальність, а це 58%

Найбільш поблажливим до порушників був суддя Корольовського районного суду Покатілов Олексій Борисович. За 2020 рік він розглянув 132 справи, із яких лише 29 правопорушників отримали реальне покарання, це лише 22% від загальної кількості ним розглянутих справ. Майже 40% справ закрили через закінчення строків, тобто покарання оминули 52 особи.

Також суддя демонстрував свою доброту, роблячи правопорушнику лише зауваження.

Для прикладу, суддя «помилував» водія MAZDA CX5, в якого в крові був алкоголь, та звільнив його від адміністративної відповідальності, обмежившись усним зауваженням

«ОСОБА_1 вину при розгляді справи в суді визнав повністю та підтвердив факти, викладені у протоколі про адміністративне правопорушення. Щиро розкаявся у вчиненому та просив його суворо не карати, завіривши суд в тому, що більше з ознаками алкогольного сп'яніння за кермо автомобіля сідати не буде», - йдеться в справі.

В результаті, правопорушника визнали винним у скоєнні адміністративного правопорушення, але звільнили його від адміністративної відповідальності у зв`язку з малозначністю скоєного і обмежились усним зауваженням. Провадження по справі закрили.

«Можливість звільнення від адміністративної відповідальності при малозначності правопорушення. Згідно з положеннями ст. 22 КУпАП, при малозначності вчиненого адміністративного правопорушення суд (суддя) може звільнити порушника від адміністративної відповідальності і обмежитись усним зауваженням. За цією підставою значно менше винних осіб було у 2020 році звільнено від відповідальності за ст. 130 КУпАП. Водночас суди застосовували положення ст. 22 КУпАП лише як виняток із загального правила із врахуванням конкретних обставин справи та особи винного», - розповів адвокат Олександр Грабчук.

Довідка

За законодавством минулого року порушника, який керував транспортним засобом напідпитку, карали штрафом у розмірі 10 200 грн та позбавляли на один рік водійського посвідчення. Якщо водій вчинив правопорушення вдруге - штраф зростав вдвічі - до 20 400 грн, а водійське посвідчення забирали на три роки. Втретє - на порушника накладали штраф у розмірі 30 600 грн та позбавляли водійського посвідчення на 10 років.

До речі, порівняльна статистика показує, що житомирські суди дещо м’якші в своїх рішеннях по водіїв, запідозрених у водінні в стані сп'яніння. Наприклад, за даними Фундації Dejure, в 2019 році по Україні 42% водіїв, щодо яких були складені протоколи, уникли покарання. Навряд чи ця статистика кардинально змінилася через рік. За даними видання «Сила правди», в Волинській області в 2020 році кожен третій водій, зупинений за підозрою в нетверезому водінні, уникнув покарання. В Житомирі цей відсоток виявився вищим.

Наталія Іжицька для Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: водій суд алкоголь сп'яніння штраф  
Матеріали по темі