Влада

​За перший квартал Житомир не виконав план з надходження ПДФО через зниження фінансування військових

5 May 2021, 11:35

У першому кварталі 2021 року було знижено фінансування військовослужбовців, була знята частина виплат матеріальних допомог, тому бюджет Житомира недоотримав надходжень з податку на доходи фізичних осіб. Загалом виконання планового показника по ПДФО склало 99,9%.

Про це на черговому засіданні виконавчого комітету Житомирської міської ради розповіла заступник директора департаменту бюджету та фінансів Тетяна Грищук, яка звітувала про виконання бюджету Житомирської міської ОТГ за перший квартал 2021 року.

«Доходи Житомирської міської територіальної громади за перший квартал склали 676,2 млн грн. Власних доходів надійшло 494,1 млн грн, трансферти 130,4 млн грн. До спеціального фонду надходили лише власні доходи 51,7 млн грн, трансферти до спеціального фонду в першому кварталі не надходили. Щодо виконання планового показника у першому кварталі: взагалі план загального фонду був виконаний, перевиконання становило 3,4 млн грн, або 100,7%. ПДФО – 99,9%, це пов’язано з тим, що у першому кварталі було знижено фінансування військовослужбовців, як не дивно, була знята частина матеріальних допомог. Тому ми не виконали план з податку на доходи фізичних осіб. Єдиний податок - перевиконали, податок на майно 800 тис. грн недовиконали за рахунок невиконання плану з оренди за землю, акцизний податок перевиконали і інші надходження також були перевиконані», - доповіла Тетяна Грищук.

За її словами, у порівнянні з першим кварталом 2020 року також спостерігається ріст надходжень.

«У цьому році на 18,3 млн грн було більше надходжень, ніж у першому кварталі 2020 року. Але слід зазначити, що у нас взагалі доходи бюджету на 2021 рік заплановані у відсотковому рівні - 108,5%. Та фактично у нас надходження склали 103,8 %. І тому за перший квартал ми втратили 22,1 млн грн. Це є наша сума втрат», - зазначили в департаменті бюджету та фінансів.

За даними звіту про виконання міського бюджету у першому кварталі 2021, у порівнянні з аналогічним періодом попереднього року, податок на доходи фізичних осіб зріс на 107,7%, єдиний податок – 110,8%, податок на майно – 102,4%, акцизний податок - недовиконали, у зв’язку з тим, що втратили одного платника – це Тедіс-Україна.

«На сьогоднішній день, якщо в минулому році Тедіс-Україна декларував майже 3 млн грн зобов’язань в місяць, то в першому кварталі зобов’язання становили від 100 до 300 тис. грн. Тому у нас не виконаний акцизний податок. Інші надходження, в порівнянні з першим кварталом 2020 року, зменшені у зв’язку з тим, що ми надавали фінансову підтримку водоканалу та теплокомуненерго на сплату частини чистого прибутку», - пояснила Тетяна Грищук.

Щодо спеціального фонду, то план першого кварталу по бюджету розвитку - виконаний.

«Ми втратили надходження по пайовій участі, до бюджету надійшли лише залишки надходжень по тих договорах, які були укладені в 2020 році і вони становили 20 тис. грн. До бюджету розвитку надходили кошти від продажу майна і від продажу землі в значно більших сумах, ніж було заплановано. Власні надходження склали 42 млн грн, планового показника немає. У порівнянні до першого кварталу 2020 року у нас бюджет розвитку зменшено на 1,5 млн грн у зв’язку з тим, що, як я вже зазначала, ми втратили надходження по пайовій участі. Цільовий фонд у нас також має зменшені надходження в порівнянні до першого кварталу 2020 року, це пов’язано з тим, що у нас деякі суб’єкти господарювання не проплатили суми по МАФах, які вони використовують. Усі інші показники були виконані», - зазначила заступник директора департаменту бюджету та фінансів.

Загалом, у порівнянні до річного показника, доходи бюджету у першому кварталі виконані на 22,8 %, видатки бюджету виконані на 19,8%.

«Але слід зазначити, що упродовж першого кварталу було забезпечено своєчасну і в повному обсязі виплату заробітної плати, оплати енергоносіїв, фінансування зобов’язань і усі зареєстровані зобов’язання, які були в органах казначейства. Прошу взяти звіт до відома і подати на розгляд сесії міської ради», - зазначила на завершення Тетяна Грищук.

Мер Житомира Сергій Сухомлин відмітив, що уряд пропонував Житомиру встановити значно вищі планові показники бюджету на поточний рік.

«Нам Кабмін пропонував встановити збільшення бюджету на рівні 24%. Але ми всі розуміємо, що зростання бюджету на 24% в умовах карантину і коронавірусу – це неможливо. Фактично ці цифри підтверджують той прогноз, який ми робили на 2021 рік. І, дай нам Бог, ще виконати цей прогноз», - сказав Сергій Сухомлин.

Відеотрансляція засідання виконкому від 5 травня 2021 тут.

Нагадаємо, згідно з оприлюдненим звітом про виконання бюджету Житомира за перший квартал 2021 року дохідна частина перевищила видатки на 20%.

Як повідомляв Житомир.info, 24 грудня 2020 на черговій сесії міської ради депутати без обговорень прийняли бюджет Житомирської міської територіальної громади на 2021 рік у сумі 2,7 млрд грн.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: бюджет виконання бюджету звіт дохід витрати видатки виконком  
Матеріали по темі