Культура

​Житомирський журналіст опублікував фрагменти документального фільму "Борис Тен", знятого майже 40 років тому

7 May 2021, 14:38

В мережі інтернет вперше з’явилися кінокадри з Борисом Теном (1897-1983 рр.) – відомим житомирським поетом та перекладачем. Їх виклав на своєму каналі «Кінохроніка Житомира» журналіст Сергій Бовкун, який впродовж останніх років розшукує документальні кіносюжети ХХ століття з історії Житомира та області.

«Коротку документальну стрічку про Бориса Тена знімав у на початку 1980-х років роках Костянтин Чередник – інженер Житомирського механічного заводу, який в той час ще й очолював любительську кіностудію на підприємстві, -- розповів Сергій Бовкун. – Автор фільму встиг зняти на кінокамеру Бориса Тена в останній період його життя – закарбувавши для нащадків образ поета, перекладача та літературознавця. Прем’єра цього фільму відбулася у вересні 1984 року в обласній раді профспілок – в рамках святкування 1100-річчя Житомира. Після смерті Костянтина Чередника цю кіноплівку зберіг та оцифрував його колега -- знаний в Житомирі кінодокументаліст В’ячеслав Майборода. На збережених фрагментах кінострічки у кадрі -- живий Борис Тен (Микола Васильович Хомичевський): вдома за робочим столом, у домашній бібліотеці, під час розмови з гостями… Дотепер у відкритому доступі не було кінокадрів з Борисом Теном – лише фотографії. Тож ця кінохроніка зацікавить не лише дослідників творчості поета, а й усіх любителів історії Житомира», - зазначив Сергій Бовкун.


Нагадаємо, у березні 2021 в «Кінохроніках Житомира» Сергій Бовкун опублікував любительську кінозйомку Житомира 1960-х років.

Як повідомляв Житомир.info, у вересні 2019 житомирський журналіст Сергій Бовкун у фондах держархіву знайшов сюжет кінохроніки 1927 року, присвячений 10-річчю святкування Жовтневої революції. У кадрі видно майдан Соборний, стару вежу біля філармонії, Преображенський собор. Одні з найцінніших кадрів кінохроніки – проїзд вулицею тогочасних трамваїв, прикрашених святковими транспарантами. Знайдений сюжет є ще й першою відомою кінозйомкою житомирського трамвая.

У жовтні 2020 року житомирянин В’ячеслав Бистрицький, який зараз проживає в Ізраїлі, відреставрував та виклав на YouTube найстаріше відео про Житомир: весною 1920 року містяни вітають польського маршала Пілсудського.

У листопаді 2020 року житомирський журналіст Сергій Бовкун опублікував кінохроніку 39-річної давнини з кадрами відкриття погруддя Косенка.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: архів відео Борис Тен кінохроніка  
Матеріали по темі