Новини компаній

Чи підійде шлакоблок для будівництва житлового будинку?

11 May 2021, 16:10

Шлакоблок - давно відомий матеріал на будівельному ринку. Блоки завоювали прихильність користувачів не тільки завдяки відмінним технічним характеристикам, але й суттєвому скороченню часових витрат на будівництво через розміри матеріалу. Чому варто обрати шлакоблок для будівництва житлового будинку, розповімо далі.

Будинок зі шлакоблоків: переваги

Будівлі з керамзитоблоків мають багато плюсів, серед яких слід зазначити:

  1. Вогнетривкість. Поверхні зі шлакоблоків витримують вплив відкритого вогню, при цьому цілісність будівлі зберігається. Навіть якщо в камінні з'явилися тріщини, їх легко ліквідувати за допомогою цементного розчину.
  2. Міцність. Будинки з блоків здатні витримувати природні катаклізми. На це впливає не тільки міцність матеріалу, але й особливості кладки: під час монтажу між шлакоблоками укладають арматуру та заповнюють пустоти сумішшю цементу, піску та каміння.
  3. "Ні" комахам і гризунам. Матеріал відрізняється стійкістю до дії шкідників і не дають їм проникати до будівлі.
  4. Вартість. Ціна на шлакоблок нижча, ніж на аналогічні будматеріали.
  5. Вага будівлі. 1 м³ блочної кладки в кілька разів легше того ж об'єму кладки із цегли. Таким чином, вага опорних стін менше, відповідно і навантаження на фундамент знижується.

Матеріал також відрізняється легкістю укладки. Габарити матеріалу дозволяють значно скоротити час на роботи. Адже один шлакоблок за своїм розміром може замінити до 7 одиниць стандартної червоної цегли.

Недоліки шлакових блоків

Не існує ідеальних будівельних матеріалів. У кожного є принаймні один недолік. Не став виключенням і шлакоблок.

  1. Екологічність. Основна складова шлакоблоку - відходи горіння, гравій та будь-який вид цементу https://trivita.ua/ru/cement. Сам по собі матеріал безпечний, однак, під впливом негативних факторів складові компоненти можуть стати причиною появи токсичних викидів. З цієї причини, будівлі зі шлакоблоків потребують додаткової обробки водозахисною сумішшю.
  2. Цвіль та пліснява. Гігроскопічна структура блоків створює у приміщенні підвищену вологість, яка стає винуватцем появи цвілі на внутрішніх поверхнях будівлі. Для уникнення подібних неприємностей слід заздалегідь монтувати додатковий зовнішній шар гідроізоляції.
  3. Низька теплопровідність. Тому будівля потребує додаткового утеплення поверхонь з обох сторін.
  4. Складність прокладки комунікацій. Не дивлячись на те, що шлакоблоки доволі міцні, вони відрізняються крихкістю. Тому для прокладки труб та проводки може знадобитись залучення фахівця або використання спеціального устаткування.

Зовні шлакоблоки мають “непривабливий” вигляд. Однак блоки відмінно піддаються обробці декоративними матеріалами, що може стати ідеальною площадкою для прояву креативних дизайнерських ідей.

Підсумки

Використовувати в будівництві будинку шлакоблок чи аналогічний будматеріал діло ваше. Однак, попри недоліки, блочний матеріал стане достойною альтернативою класичній червоній чи силікатній цеглі. Тим більше, що строки будівництва зі шлакоблоків - мінімальні.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі