Політика

Хто з нардепів від Житомирської області отримує надбавки за науковий ступінь та почесні звання

13 May 2021, 09:48

Рух ЧЕСНО отримав відповідь від Апарату Верховної ради на запит щодо переліку нардепів у Верховній раді 9-го скликання, які мають почесті звання і наукові ступені та отримують грошові надбавки.

Інформація та відповідь на запит оприлюдненні 13 травня на сайті ЧЕСНО.

«Загалом у Верховній Раді 9-го скликання станом на грудень 2020 року науковий ступінь доктора наук мають 35 народних депутатів, кандидата наук (доктора філософії) – 73 нардепи (найбільше – юридичних та економічних наук), почесне звання «заслужений» (юрист, економіст, журналіст, лікар, будівельник, працівник сільського господарства, сфери послуг тощо) мають 35 нардепів. А 23 депутати є викладачами, доцентами, професорами або ж ректорами. Якщо дивитись у пофракційному розрізі, то найбільша кількість депутатів, які мають науковий ступінь, у фракції «Слуги народу» - 32, на другому місці ОПЗЖ – 12, найменше – чотири нардепи – у депутатській групі «За майбутнє» та позафракційні. Найбільша кількість депутатів зі званням «заслужений» також у фракцій “Слуги народу” та ОПЗЖ – вісім осіб, більшість із них – заслужені юристи», - йдеться у публікації.

Згідно із розпорядженням голови Верховної ради Дмитра Разумкова від 14 січня 2020 року № 99-к «Про оплату праці народних депутатів України у 2020 році», встановлена доплата за науковий ступінь:

  • кандидата наук (доктора філософії) — 15% посадового окладу;
  • доктора наук — 25%;
  • за почесне звання «заслужений» — 20%;
  • за почесне звання «народний» — 40%.

Натомість оклад депутата, згідно з постановою, встановлений виходячи з розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 1 січня кожного року, наразі він становить 2270 гривень.

У 2021 році посадові оклади Верховної Ради виглядають так:

  • голова Верховної Ради — 27 240 гривень (12 мінімумів);
  • перший заступник — 26 105 гривень (11,5 мінімумів);
  • заступник — 24 970 гривень (11 мінімумів);
  • голова комітету, спецкомісії, фракції чи групи — 23 835 гривень (10,5 мінімуму);
  • перший заступник, заступник голови комітету, заступник голови спецкомісії, секретар комітету, заступник голови депутатської фракції чи групи, голова підкомітету комітету — 23 381 гривня (10,3 мінімуму);
  • член комітету — 22 770 гривень (10,0 мінімуму).

ЧЕСНО порахувало, що у пересічного депутата – члена комітету надбавка складе 3415,50 гривні на місяць.



«У Верховній Раді цього скликання є депутати, які отримують надбавки і за почесне звання, і за вчений ступінь. Більшість із них представники фракції ОПЗЖ, зокрема нардеп Тарас Козак є кандидатом економічних наук та заслуженим економістом України, Юрій Павленко – заслужений працівник фізичної культури і спорту та кандидат філософських наук, колишній суддя КСУ і теперішній депутат Василь Німченко – заслужений юрист України та кандидат юридичних наук. Проте серед депутатів, що мають подвійну надбавку, є і представники інших фракцій парламенту, наприклад «Європейській солідарності»: Петро Порошенко – заслужений економіст України та кандидат юридичних наук, Руслан Князевич також є заслуженим юристом і кандидатом юридичних наук. У «Слузі народу» подвійну надбавку отримує брат заступника голови ВРУ Микола Стефанчук, він також і заслужений юрист, і кандидат юридичних наук. Аналогічні звання та надбавки має депутатка від «Батьківщини» Анжеліка Лабунська», - йдеться у публікації.

Зауважимо, що Павленко та Лабунська очолюють обласні осередки відповідних політсил в Житомирській області.

У відповіді на запит також є інформація ще про кількох нардепів від Житомирської області: Володимир Арешонков (депутатська група «Довіра», обраний від Коростенського округу №64) має науковий ступінь доктора педагогічних наук і звання «Заслужений працівник освіти України»; Богдан Кицак (фракція «Слуга народу», обраний від Бердичівського округу №63) має науковий ступінь кандидата історичних наук.

Як повідомляв Житомир.info, нинішній голова Житомирської обласної ради Віталій Бунечко має науковий ступінь кандидат юридичних наук. Перший заступник голови Житомирської облради Олег Дзюбенко та заступник голови Володимир Ширма є кандидатами економічних наук і отримують надбавку за науковий ступінь кандидата економічних наук у розмірі 5% посадового окладу.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР нардеп надбавка почесне звання науковий ступінь  
Матеріали по темі