Місто

У Житомирі повітря чисте, а в ґрунті біля підприємства місцевих депутатів виявили високий вміст міді та цинку

25 May 2021, 15:10

Центральна геофізична обсерваторія імені Бориса Срезневського оприлюднила огляд стану забруднення навколишнього природного середовища на території України за даними спостережень гідрометеорологічних організацій у 2020 році.

«За індексом забруднення атмосфери (ІЗА), який враховує ступінь забруднення атмосферного повітря по п’яти пріоритетних забруднювальних домішках, у 2020 році дуже високий рівень забруднення атмосферного повітря зареєстровано у трьох містах країни: це Маріуполь, Кам’янське і Дніпро. Рівень забруднення повітря, що оцінювався, як високий спостерігався у 9-ти містах: Кривому Розі, Одесі, Києві, Миколаєві, Херсоні, Запоріжжі, Краматорську, Черкасах та Вінниці. Високий рівень забруднення атмосферного повітря вказаних міст був обумовлений здебільшого підвищеним вмістом специфічних шкідливих речовин – формальдегіду, фенолу, фтористого водню, аміаку, з основних домішок – діоксиду азоту, завислих речовин, оксиду вуглецю», - зазначається у огляді.

У Житомирі найбільше забруднення повітря зумовив діоксид азоту, а в загальному рейтингу наш обласний центр – на 27 місці з 39 з індексом забруднення атмосферного повітря 4,1.


Щодо забруднення ґрунтів, то Житомирі «відзначився» при дослідженні промислових токсикантів.

«На вміст промислових токсикантів вибірково були обстежені ґрунти у 20 населених пунктах України: містах: Житомир, Київ, Львів, Полтава, Хмельницький, Чернівці, Чернігів, Луцьк, Маріуполь, Краматорськ Донецької області, Яремче, Коломия Івано-Франківської, Вишгород, Обухів, Українка Київської, Болград Одеської, Гадяч, Лубни Полтавської, Чортків Тернопільської, Остер Чернігівської областей.Всього у 2020 р. було відібрано 631 пробу ґрунту, які проаналізовано на вміст шести металів – кадмію, мангану, міді, нікелю, свинцю та цинку.За даними спостережень найбільш забрудненими виявились ґрунти міст Маріуполь та Краматорськ Донецької області. В окремих містах зафіксовані разові концентрації металів на достатньо високому рівні», - зазначається в огляді.

Найбільш високий вміст міді на рівні 459 мг/кг виявлено у ґрунтах м.Житомир біля підприємства ПрАТ «Житомирський комбінат силікатних виробів», на рівні 565 мг/кг – у м. Чернівці в районі ВАТ «Чернівецький емальзавод "Карпати"». Максимальний вміст цинку на рівні 1064 мг/кг виявлено у ґрунтах м.Київ в районі Деміївської площі поблизу Центрального автовокзалу, на рівні 893 мг/кг – у м. Чернівці в районі ТОВ «Машзавод», 613 мг/кг – у ґрунтах м.Житомир біля підприємства ПрАТ «Житомирський комбінат силікатних виробів».

Нагадаємо, що директором ПрАТ «Житомирський комбінат силікатних виробів», який знаходиться на вул.Промислова, 10, є депутат Житомирської обласної ради Валерій Онопрієнко (фракція партії «Пропозиція»), його дружина Тетяна, депутат Житомирської міської ради (фракція партії «Пропозиція») працює на цьому підприємстві менеджером з адміністративної діяльності.

Нагадаємо, в жовтні 2020 року приватному підприємству «Чайківка», яке знаходиться в Радомишльському районі Житомирської області, Державна екологічна інспекція нарахувала 1 млн 78 тис. грн за викиди забруднюючих речовин в повітря.

Як повідомляв Житомир.info, в грудні 2019 року фахівці обласного лабораторного центру проаналізували якість атмосферного повітря на майдані Соборному в Житомирі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: екологія повітря ґрунт завод забруднення 
Матеріали по темі