Події

​У Житомирській області військовий об’єкт затопило через рік після завершення будівництва: інженера з технагляду підозрюють у завданні шкоди на 5,5 млн грн

2 June 2021, 16:51

Прокуратура повідомила про підозру інженеру, який здійснював технагляд під час будівництва військового об’єкту в Житомирській області. Вузол підземних інженерних комунікацій спецпризначення затопило через рік після завершення будівництва і він став непридатним до експлуатації. Завдану шкоду оцінили в 5,5 млн грн.

Про це 2 червня повідомила пресслужба Житомирської обласної прокуратури.

«За процесуального керівництва Житомирської обласної прокуратури приватному підприємцю повідомлено про підозру у службовій недбалості, що спричинило тяжкі наслідки (ч.2 ст. 367 КК України). За даними слідства, однією з військових частин області у 2018 році укладено з приватним підприємцем договір про здійснення технічного нагляду за якістю виконаних робіт під час будівництва вузла підземних інженерних комунікацій спецпризначення для відпрацювання тактичної, стрілецької та спеціальної підготовки військовослужбовців в умовах обмеженого простору на території військового містечка», - йдеться у повідомленні.

Однак, попри те, що роботи підрядником виконані неякісно, з порушенням будівельних норм і стандартів, «горе-інженер», неналежним чином виконуючи свої службові обов'язки, якість та обсяг виконаних гідроізоляційних робіт не перевірив та підписав офіційні документи про їх відповідність проєктній документації.

Унаслідок таких недбалих дій вже у 2019 році відбулося затоплення об'єкту, що призвело до неможливості його експлуатації за призначенням.

«Відтак службовою недбалістю підприємця державі в особі військової частини завдано матеріальної шкоди на суму майже 5,5 млн грн», - повідомили в прокуратурі.

Кримінальне правопорушення викрили оперативники УСБУ в області спільно з прокуратурою. Досудове розслідування проводить Головне управління Нацполіції в області.

На ресурсі ProZorro оприлюднена інформація про закупівлю військовою частиною А2772 послуг з будівництва вузла підземних інженерних комунікацій спецпризначення для відпрацювання тактичної, стрілецької та спеціальної підготовки військовослужбовців в умовах обмеженого простору на території військового містечка №33 в селі Скраглівка Бердичівського району. За результатами проведених торгів 19 жовтня 2018 року договір уклали з ТОВ «Уют Строй» на 5 млн 512 тис. 374 грн.

Технічний нагляд за даним будівництвом за 66 тис. 850,88 грн виконував житомирський ФОП Ведіщев Олександр Олексійович. Договір з ним військова частина уклала 8 листопада 2018 року.

Згодом пресцентр СБ України в Житомирській області уточнив, що підрядник вступив у змову з приватним інженером.

«Задокументовано, що під час будівництва спецоб’єкту підрядник не дотримувався встановлених законодавством та проєктом будівельних і технічних стандартів, норм і правил. Оперативники спецслужби встановили, що комерсант діяв у змові з приватним інженером з технічного нагляду за будівництвом. Він без перевірок та звірок фактично виконаних будівельних і гідроізоляційних робіт підписував відповідні акти. Через недотримання підприємством-підрядником вимог та неналежну перевірку, спецоб’єкт було затоплено. Експертний огляд засвідчив, що військову споруду фактично втрачено», – інформує пресцентр СБ України в Житомирській області.

Як повідомляв Житомир.info, навесні 2020 у Житомирі розпочали розслідування щодо розтрати пів мільйона гривень на будівництві військових казарм на Богунії.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: технагляд шкода збиток інженер військова частина будівництво Скраглівка  
Матеріали по темі