Політика

Захищати українського виробника потрібно зважено, – пропозиціонерка з Житомирщини Алла Мусевич

7 June 2021, 16:55

Алла Мусевич, депутатка Житомирської обласної ради, фракція ПП “Пропозиція”

Депутатка Житомирської обласної ради від “Пропозиції” Алла Мусевич прокоментувала законопроект про створення передумов для сталого розвитку та модернізації вітчизняної промисловості. Документ, ухвалений майже рік тому у першому читанні, пропонує внести зміни до системи публічних закупівель Prozorro: надавати перевагу на тендерах вітчизняним машинобудівникам. Тобто, фактично передбачає недопуск на торги продукції, яка не має відповідного ступеня локалізації продукції (від 25 до 40%).

На думку пропозиціонерки, законопроект містить у собі здорову і доволі прагматичну ідею щодо створення позитивних чинників для стимулювання української економіки, в тому числі, і через нову процедуру публічних закупівель. Сама лише ідея локалізації, яку пропонують автори від чотирьох різних політичних сил, заслуговує на прискіпливу увагу, адже нині рівень проникнення імпорту в публічні закупівлі за багатьма галузями сягає 50%, у той час як відповідний показник розвинутих країн складає не більше 4-5% всіх закупівель.

“Законопроєкт про локалізацію враховує саме інтерес України, адже через механізм локалізації зобов’язує іноземних постачальників виробляти від 25% до 40% замовленої продукції на території нашої держави. Це означає надходження інвестицій і створення робочих місць, а відтак бюджети різних рівнів отримають додаткові фінансові надходження”, – зазначила Алла Мусевич.

Водночас на думку депутатки від “Пропозиції”, до подібних питань потрібно підходити вкрай виважено:

“Положення проєкту не повинні суперечити зобов’язанням України, що випливають з членства в міжнародних організаціях. В тому числі, прискіпливого дослідження вимагає питання локалізації – вимога нового закону не може носити дискримінаційний характер щодо суб’єктів ринку, а запровадження повного комплексу запропонованих заходів має базуватися на ґрунтовному дослідженні економічних зисків і ризиків”.

Приєднуйтеся до телеграм-каналу ПП “Пропозиція”, щоб бути в курсі найважливіших новин: t.me/proposicia

Пресслужба ПП «Пропозиція»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: політика Пропозиція Мусевич  
Матеріали по темі