Новини компаній

Яку топку для каміну краще купити?

11 June 2021, 16:30

Класичний камін - професійне опалювальне обладнання, яке встановлюється в якості основного або додаткового джерела тепла, як в житлових, так і нежитлових приміщеннях. По суті, це піч, оснащена топкою, в якій відбувається горіння, а тепло надходить в приміщення через водяний контур або за допомогою повітряного опалення.

Раніше камінна топка викладалася з цегли, але з появою сучасних технологій власники будинків стали робити вибір на користь готових конструкцій з жароміцних матеріалів. Саме такі топки для опалення ми і розглянемо.

Как выбрать каминные топки | Строительство и ремонт

З чого виготовляються топкові камери?

Одне з головних вимог, що пред'являються до матеріалу топкової камери - висока пожежна безпека. Саме такими якостями володіє сталь і чавун. До переваг сталевих моделей відносять:

  • герметичність;
  • широкий асортимент і регулярне удосконалення апаратів;
  • висока тепловіддача;
  • зручність у використанні та догляді;
  • естетичність.

У чавунних топкових камер трохи нижче ККД (коефіцієнт корисної дії), але вони більш стійкі до корозії, не схильні до деформації від впливу перепадів температур, довговічні і доступні за вартістю.

Якщо камін потрібен як дизайнерського елемента, добре підійдуть апарати зі сталі, так як вони мають привабливий зовнішній вигляд. Коли потрібна установка основного джерела тепла, краще віддавати перевагу чавунним моделям.

Потужність топкової камери

Перш за все слід визначитися з призначенням обладнання. Якщо камін буде використовуватися як декоративний елемент для доповнення оригінального інтер'єру, потужність не грає великої ролі, тому можна вибрати малопотужний апарат. Головне, щоб він відповідав уподобанням власника будинку або квартири, добре поєднувався із загальною обстановкою і підходив під технічні параметри приміщення.

Інша справа, коли пристрій буде основним опалювальним приладом. У такому випадку вибір камінної топки повністю залежить від площі опалювального приміщення. Оптимальне співвідношення - 1 кВт на 10 кв. м. Тобто на будинок площею 100 квадратів потрібен апарат на 10-12 кВт. Зважайте на те, що це усереднені показники, тому що багато чого залежить від матеріалу, з якого побудований будинок. Якщо він дерев'яний з високими стелями або, наприклад, цегляний, але без утеплювача, рекомендовано купувати обладнання з потужністю на 20-30% більше, ніж вказано в технічному паспорті.

Топки з водяним або повітряним опаленням: які краще?

З потужністю розібралися, тепер слід ознайомитися з тим, які бувають топки в залежності від системи, так як це дуже важливий параметр.

Існує два види пристроїв - з водяним і повітряним опаленням:

  • Прилади з водяним контуром вважаються ефективніше, тому що теплоносій (вода або антифриз) циркулює по трубах і добре прогріває будинок по всьому периметру, включаючи далекі кімнати (якщо там встановлені радіатори). При цьому після відключення апарату, будинок остигає досить довго. Недолік такої системи в тому, що потрібно регулярно перевіряти воду в розширювальному бачку, який встановлюється над каміном, і проводити заміну теплоносія.
  • Повітряне опалення відрізняється тим, що повітря прогрівається швидше, але в разі відключення каміна в будинку практично відразу стає холодно. Моделі з такою системою більше підходять в якості додаткового теплогенератора, що виконує естетичні завдання. Нерідко такі конструкції встановлюють в поєднанні з газовими або електричними котлами.

Перш ніж робити остаточний вибір, слід ретельно продумати пристрій розводки і врахувати технічні можливості приміщення.

Види топкових камер: закрита і відкрита

Перед тим, як вибрати топку для каміна і купити її, обов'язково ознайомтеся з видами пристроїв - вони бувають відкритими і закритими.

Найбільшою популярністю користуються моделі з дверцятами. Вони пожежобезпечні, економічні за рахунок повільного прогорання паливних матеріалів в закритій камері і відрізняються високим ККД. Крім цього, тяга в димоході не чутлива до поривів вітру, тому можна не переживати, що під час негоди полум'я згасне.

Камінні топки відкритого типу краще встановлювати в альтанках або, наприклад, на терасі, тому що вони не так безпечні, як перші. Обумовлено це тим, що в приміщення можуть потрапити вуглинки і дим.

Каминные топки купить с бесплатной доставкой в Украине. ЕвроКамин -

Дизайн і додаткові опції

Сучасні топки виконуються в різному дизайні і відрізняються розміром. Вони бувають прямими, кутовими, наскрізними, з панорамним або призматичним склом, а також з різною формою дверцят. Тут вибір залежить від інтер'єру приміщення та особистих уподобань покупця.

З основних і важливих опцій можна виділити важіль управління для налаштування каміна, а також автоматичний очищувач скла для підтримки чистоти і прозорості. Якщо будинок невеликий, то в цілях економії простору можна встановити камін з варильною поверхнею, на якій можна готувати їжу, як на звичайній плиті.

Щоб опалювальне обладнання служило довгі роки, краще купити топку для каміна в перевіреному інтернет-магазині типу https://kratki.ua/kaminni-topki/, де фахівці розкажуть про переваги моделей і допоможуть зробити правильний вибір.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: камін топка  
Матеріали по темі