Місто

Яку полуницю пропонують на житомирських ринках: звідки, скільки коштує та чи безпечна

15 June 2021, 17:17

На житомирських ринках вже з’явилася вітчизняна полуниця. На оптовому ринку «Малинський» ще кілька тижнів тому житомирянам пропонували ягоду, привезену з Італії та Іспанії, а сьогодні тут з’явилася полуниця з Одеської, Миколаївської та Закарпатської областей.

Продавці з радістю демонструють свій товар. Запевняють, що ягода якісна та безпечна для вживання. Також діляться, як потрібно її обирати.

«Сорок гривень коштує ягідка закарпатська та чернівецька. Кажуть хімія, ягода – є ягода, якщо вона хороша, то по ній видно. Головне, щоб не було плям. Зараз може піти ягода дощова, дивлюся прогноз на 10 днів, в Чернівцях дощі, тому вся вона буде водяна. Суха має бути, якщо волога, тоді всередині буде водянистою», - ділиться продавець Олексій.

Чи дійсно безпечна полуниця, йдемо дізнаватися у лабораторії торгівельного майданчика. Тут розповідають, що за стандартами плоди дерев та кущів не перевіряють на вміст нітратів, але ветсанексперти роблять винятки.

«В Україні полуниця не нормується по вмісту нітратів, але ми її прирівнюємо до вмісту фруктів – 60 мг/кг. За наших досліджень перевищень не було виявлено», - ветсанексперт Юрій Шалаєв.


В лабораторії зазначили, полуницю перевіряють на органолептичні показники, механічні пошкодження, запах та забарвлення. З початку червня вилучили до 100 кг ягід, які не пройшли таку перевірку.

Також полуницю перевіряють на вміст калію.

«Беремо пробу полуниці від 200 грамів до 500 грамів. Є у нас такий прилад гамма-радіометр, ним визначають вміст цезію -137 та калію-40», - каже ветсанексперт Юрій Шалаєв.

На Житньому ринку ціни за кілограм полуниці стартують від 46 грн до 75 грн. Тут пропонують ягоди й з Житомирської області.

«Наша – з Чуднова, Високої Печі - по 50 грн. Найдорожча – 70 грн з Херсону, хороший сорт, така стійка, можна в дорогу перевозити, хороша ягода. Дуже добре беруть, дітям беруть», - говорить продавчиня Інна.

На прилавках вже з'явилася й черешня.

«Черешня з Вінниці. Теж дуже добра, сорти хороші, тверда, солодка. Можете скуштувати. Вартість 150 грн за кілограм», - додає продавчиня.

«Греція й Узбекистан по 120 грн. Закордонна черешня – чиста, смачна, їсти можна без проблем: пакет купив, так і з’їв», - каже продавчиня Ірина.

На ринку є й абрикос, слива та лохина, але все привезене з-за кордону, продавчині кажуть: українське треба ще почекати.

Нагадаємо, що у червні 2020 року в лабораторії торгівельного майданчика «Східний» розповідали, скільки нітратів у полуниці та наскільки безпечні ранні овочі на оптовому ринку.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: полуниця черешня ринок  
Матеріали по темі