Здоров'я

​Безопераційне лікування кили хребта

16 June 2021, 09:45

З досвіду лікарів вертебрологів центру, безопераційними методами можна досягти великих успіхів у лікуванні кили міжхребцевих дисків. Для цього у МЦ «Відновлення» є сучасна апаратура та фахівці високого рівня, адже без вибору правильної стратегії лікування неможливо забезпечити повне одужання пацієнта.

Останні дослідження європейських лікарів свідчать про більшу ефективність безопераційного лікування хребта. Ведучі світові нейрохірурги також твердять, що лише у найтяжчих випадках потрібно оперувати килу хребта.

«Запам’яталася фраза одного відомого нейрохірурга, що якщо пацієнт «приходить» на колінах, тільки тоді йому справді потрібна операція. З мого лікарського досвіду можу сказати, для оперативного лікування кил між хребцевих дисків є три покази: стійкий больовий синдром, що не знімається медикаментозно, навіть «важкою артилерією» – блокадами; порушення функції тазових органів; стійкий неврологічний дефіцит. Переконуюсь з кожним роком, що у лікуванні кили між хребцевих дисків варто починати з медикаментозного та фізіотерапевтичного методів. Оперативне хірургічне втручання повинно бути як останній крок після безопераційного втручання.

Нещодавно до мене прийшов мій пацієнт на повторний огляд, у якого у 2018 році була діагностована секвестрована кила хребта, яка підлягала оперативному втручанню. Медикаментозне лікування не приносило полегшення. Ми підібрали йому курс комплексного лікування на 20 днів. Повторне МРТ показало, що кила зникла, лишилася лише протрузія, яку ми також успішно пролікували», - розповідає Валентина Яцук, лікар вертебролог центру.

Однак, не завжди біль у спині сигналізує про килу між хребцевих дисків. І не завжди біль у спині проявляється у людей похилого віку, спортсменів або тих, хто працює в некомфортних для спини умовах (працює фізично, з вантажами, тривалий час перебуває в одному положенні – стоячи або сидячи).

Часто-густо біль у спині може свідчити не лише про наявність серйозних проблем. А є лише дзвіночком нестачі рухової активності та слабких м’язів спини. Тому, коли лікар рекомендує фізичне навантаження, це означає збільшення життєвої активності – прогулянки на свіжому повітрі, лікувальну фізкультуру, тощо. Коли м’язи працюють – вони перекачують кров і лімфу по всьому організму, насичуючи тіло «будівельним матеріалом» для всієї системи опорно-рухового апарату, тим самим запобігаючи виникненню кил та протрузій між хребцевих дисків.

Про наявність серйозних проблем у спині можуть свідчити:

  • Порушення рухової активності
  • Біль, що не знімається знеболювальними
  • Нічний біль
  • Оніміння кінцівок (і нижніх, і верхніх), втрата чутливості
  • Слабкість у м’язах
  • Онкологія у анамнезі
  • Незапланована значна втрата ваги

Саме ці симптоми є приводом до термінового звернення до лікаря, адже в таких випадках самолікування та затягування часу може привести вас до лікарняного ліжка у кращому випадку.

«Наші лікарі вертебрологи використовують у своїй роботі понад 20 найефективніших методик профілактики та лікування протрузій, гриж міжхребцевих дисків: Tr-терапію, витяжіння хребта, лазерну терапію, ударно-хвильову терапію, міостимуляцію, кінезіотерапію та багато іншого. Головне у цьому курсі – тісна співпраця лікаря та пацієнта і бажання пацієнта одужати якомога швидше, виконуючи всі вказівки лікаря», - додає завідувач відділенням вертебрології Олексій Казаков.

Наша мета – усунути причини хвороби та болю. Для цього ми використовуємо сучасні методики лікування, ефективність яких науково обґрунтована і доведена на практиці.

Записатися на консультацію можна у медичному центрі «Відновлення» за телефоном 0800 073-58-60 або за адресою м. Житомир, вул. Любарська, 4.

Ми лікуємо причини, а не симптоми!

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: хребет кила лікування  
Матеріали по темі