Економіка

​Житомирська область потрапила в трійку регіонів України за експортом лохини до країн ЄС

17 June 2021, 18:06

Європейська комісія провела аудит українських ягід – лохини, малини та чорниці, які експортуються до країн ЄС.

Про це 17 червня повідомила пресслужба Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, - інформує Урядовий портал.

«Генеральний директорат з питань безпечності харчових продуктів та охорони здоров’я Європейської Комісії завершив дистанційний аудит системи державного контролю за мікробіологічним забрудненням ягід, які експортуються до ЄС. До сфери аудиту потрапили лохина, малина та чорниця», - йдеться у повідомленні.

«За останні роки ЄС став основним торгівельним партнером України на ринку аграрної продукції – більше третини аграрного експорту України спрямовується європейським споживачам. Для України дуже важливо підтримувати репутацію надійного торговельного партнера, який гарантує високу якість та безпечність своєї продукції, і аудит спрямований саме на це», - розповіла голова Держпродспоживслужби Владислава Магалецька.

Експорт українських ягід до ЄС зростає. У 2018 році до країн Європейського Союзу було експортовано більше 12,5 тонн малини, а в 2020 році – вже понад 18 тонн. Найбільше малини експортувалося з Львівської, Вінницької, Волинської областей та Києва.

Експорт лохини у 2019 році складав 6,4 тонни, у 2020 році – 9,9 тонн. Основними постачальниками виступали Житомирська, Київська та Івано-Франківська області.

«Під час аудиту європейську сторону було ознайомлено з системою державного контролю за виробництвом ягід в Україні, контролю первинного виробництва та переробки ягід, системою контролю якості продукції на підприємствах та лабораторним контролем за мікробіологічним забрудненням продуктів нетваринного походження. Звіт за результатами проведеного аудиту буде опублікований на офіційному сайті Європейської Комісії», - повідомили в Держпродспоживслужбі.Держпродспоживслужба відіграє важливу роль у ефективності українського експорту. Її завданням є подолання технічних перешкод в торгівлі та забезпечення державних гарантій щодо дотримання вимог країн-партнерів.

Як повідомляв Житомир.info, у 2019 році в Житомирській області зібрали майже 2 тис. тонн ягід, найбільше – чорниці та лохини.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ягода лохина малина чорниця експорт  
Матеріали по темі