Новини компаній

​ Значення спортивних ігор у фізичному розвитку дошкільників

25 June 2021, 16:29


Сьогодні багато батьків стурбовані тим, що їхні діти ведуть малорухливий спосіб життя

Так у 90-ті наші двори були заповнені хлопчиками та дівчатками, які грали з м'ячем, стрибали по намальованим класикам, запускали диски. А хокей і футбол були всесезонними розвагами й не залежали від погодних умов. Сьогодні дитина 5-7 років виходить на прогулянку з телефоном або планшетом, вмощується на лавку та починає активно взаємодіяти з гаджетом.

У 21 столітті технічний прогрес розвивається стрімко, тому смартфони, комп'ютери, планшети зайняли провідне місце у нашому житті. Але вони суттєво знижують рівень фізичної активності, що так важлива для повноцінного, гармонійного розвитку дітей будь-якого віку. Деякі батьки вважають, що правильний фізичний розвиток дошкільників визначається певними параметрами (зріст, вага, окружність голови, ширина грудної клітини). Якщо ці показники знаходяться у межах норми, значить дитина розвинена добре, а в 6-7 років вона піде в школу й на уроках фізкультури отримає необхідну підготовку.

Але третій, п'ятий і сьомий рік життя - це не тільки важливі періоди, в які спостерігається кількісне зростання. Саме у цьому віці закладаються основи параметрів, що визначають рівень фізичної підготовки та можливість її подальшого, успішного розвитку. Це сила, спритність, витривалість, швидкість, гнучкість. Важлива особливість - їхній розвиток відбувається асинхронно та не збігається за часом.

Формуємо тактичні та технічні навички

До 5-6 років помітно поліпшується координація, тому необхідно зацікавити дитину освоєнням нових рухів, вправ, залучати до рухливих ігор з однолітками. Активні розваги слід починати набагато раніше, але саме у цьому віці вони будуть носити більш усвідомлений характер, особливо, якщо це командне заняття.

Для розвитку фізичних навичок найкраще підійдуть спортивні ігри з доступними правилами. В інтернет-магазині https://panama.ua/ ви можете купити набори для бадмінтону, тенісу, крокету, боулінгу, а також різні аксесуари для занять гімнастикою.

Зупинимось детальніше на корисних можливостях окремих пропозицій:

  • Бадмінтон. Вимагає чималих витрат енергії, але не дає екстремальних навантажень на зв'язки та суглоби. Займатись у спортивній секції можна з 7-8 років, а грати з друзями - з 6 років. Таке заняття позитивно впливає на розвиток серцево-судинної системи, збільшує об'єм легенів, також воно корисне для профілактики сколіозу та остеохондрозу. Виробляє чіткість рухів, витривалість, уважність, швидкість реакції, покращує зір. Знайомство з цією грою починається з виконання декількох вправ - просте відбивання волана різними сторонами ракетки, а потім відбивання волана в ціль. Для старту вибираємо універсальні ракетки середніх розмірів, а надалі переходимо на моделі з подовженою ручкою.
  • Крокет. У класичному варіанті ця гра вимагає певних умов. Необхідна спеціальна площадка з рівним рельєфом і спеціальною розміткою. Від цього залежить успішність гри. Але виробники пропонують спрощені варіанти, адаптовані до домашніх умов. Наприклад, за допомогою молоточка направляємо кульку так, щоб вона збила певну конструкцію. Такі моделі цікаві малечі. Вони розвивають уважність, правильну координацію, а швидкий результат викликає масу позитивних емоцій.
  • Фрісбі. Це спортивний снаряд із пластику, що за формою нагадує тарілку. Її метання розвиває окомір, уважність, забезпечує тренування всіх груп м'язів. Можна запропонувати дітям різні вправи з використанням фрісбі. Складність завдань повинна збільшуватись поступово. Спочатку просто підкидаємо тарілку вгору й ловимо її двома руками, а потім по черзі лівою чи правою. Далі ускладнюємо завдання - після кидка ляскаємо в долоні кілька разів або присідаємо, потрапляємо тарілкою в коло (малюємо його на асфальті чи використовуємо хула-хуп). Кидаємо на дальність або намагаємося збивати різні предмети (кеглі, вежу з кубиків), розташовані на відстані 6-8 метрів.

Отже, в рухливих іграх діти використовують різноманітні дії, виявляють творчу ініціативу, освоюють різні рухові техніки. Тому вони є обов'язковим елементом дошкільного виховання.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі