Місто

​Житомир має на 80% відмовитись від газу: для цього планують побудувати 4 ТЕЦ, які використовуватимуть деревину

29 June 2021, 16:43

У Житомирі на завершальному етапі будівництво ТЕЦ по провулку Винокурному. За словами міського голови, вже цього опалювального сезону мешканці прилеглих будинків отримуватимуть тепло від оновленої станції.

«Ми плануємо десь до вересня закінчити всі роботи. Зараз починаються роботи з благоустрою території. Це буде й озеленення території, повний благоустрій, під'єднання до мереж. Ці всі роботи продовжуються. Також буде величезний обсяг робіт – це налаштування автоматичної системи, яка буде робити баланс», - каже Житомирський міський голова Сергій Сухомлин.

В якості палива використовуватимуть щепу, яку будуть закуповувати. Також планують використовувати дерева, які зрізають у місті під час санітарної очистки.

«Ми спілкуємося з нашим управлінням лісового господарства, вони готові забезпечити всі потреби, бо минулого року у них була ситуація, коли вони не могли продати навіть дрова. Для цієї ТЕЦ потрібно приблизно 70 тис. куб. на рік, на опалювальний сезон. В будь-якому випадку буде у два-три рази менше вартості того газу, який закупило б комунальне підприємство на газову котельню. Коли ми пропрацьовували разом з іноземними консультантами техумови по проєкту, саме заклали обладнання, яке може спалювати деревину з вологістю до 60%. Фактично, ми можемо спалювати всю деревину, яка зрізається, й тополі, все, де є санітарна чистка. Це обладнання італійської кампанії дозволяє це спалювати. Це дуже важливо для міста. Якщо піде швидко, мінімальний термін - наступний сезон», - розповів міський голова.


До опалювального сезону 2022/2023 року у місті побудують другу ТЕЦ.

«На днях буде оголошено ще один тендер – це буде ще одна ТЕЦ, яка буде будуватися за кредитні й грантові кошти на балансі комунального підприємства. Це район «Міськмолокозавод» (проспект Незалежності, - ред.). Дві ТЕЦ після запуску дозволять комунальному підприємству вийти в прибуток», - сказав Сергій Сухомлин.

Першу ТЕЦ модернізували за грантові кошти, задля будівництва другої - будуть залучені кредитні кошти.

«Якщо не помиляюся, то це близько 5 млн євро грантових коштів, це приблизно 160-170 млн грн. Складова міста – 70 млн ми повинні вкласти туди, вже вклали близько 40 млн. Друга ТЕЦ – це кредитні кошти Європейського банку реконструкції та розвитку, також є складова грантових коштів та фонду чистих технологій, надають кошти під 0,8% річних, це невеликий відсоток. Окупність цих станцій до 5 років. Вона буде коштувати до 10 млн євро, бо вона більш потужна», - говорить мер.

Місто має на 80 % відмовитися від газу - саме такий план ставить перед собою міський голова, він розповідає, що в найближчі 2-3 роки у місті буде налічуватися чотири таких ТЕЦ.

«Ще дві ТЕЦ плануються за рахунок приватних інвестицій. Це по вул. Жуйка, один проєкт. Інший – по «Станкам-автоматам», цей проєкт йде на сесію, ми вибирали довго місце. Планується велика ТЕЦ, інвестиція понад 35 млн євро, також Теплокомунерго отримає знижений тариф і ми зможемо забезпечити Польову теплом з цієї ТЕЦ», - зазначив Сергій Сухомлин.

Нагадаємо, у січні 2021 року депутатам Житомирської міськради показали нову ТЕЦ на Богунії, модернізовані котельні та теплові пункти.

Як повідомляв Житомир.info, у січні 2020 в інтерв’ю мер Житомира Сергій Сухомлин розповідав про початок будівництва у районі «Гормолзаводу» ТЕЦ з італійським обладнанням.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ТЕЦ тепло  
Матеріали по темі