Економіка

Парламент дозволив видавати гарантію на товари в електронному вигляді

1 July 2021, 13:35

Верховна рада прийняла закон «Про внесення змін до Закону України «Про захист прав споживачів» щодо гарантійних зобов’язань в електронному вигляді».

Про це 1 липня повідомляє пресслужба парламенту.

«Закон передбачає діджиталізацію бізнес-процесів та покращення сервісу, що надається споживачу при гарантійному обслуговуванні товарів. Законом встановлено на законодавчому рівні надання експлуатаційних документів в електронному вигляді при гарантійному обслуговуванні товарів», - йдеться у повідомленні.

Проєкт закону №4185 був зареєстрований в парламенті 2 жовтня 2020 року. На пленарному засіданні 1 липня 2021 року законопроект 330 голосами було прийнято за основу та 335 голосами – в цілому.

«На сьогодні все більше бізнес-процесів переноситься на онлайн-платформи. Оскільки споживачі все більше товарів купують через Інтернет-магазини, багато компаній пропонують споживачам реєстрацію в особистих кабінетах з метою ефективної комунікації зі споживачами та надання доступу до експлуатаційних документів. Реєстрація в особистому кабінеті надає споживачеві можливість перевірити оригінальність товару та його подальше гарантійне обслуговування. У зв’язку з цим, виникла потреба врегулювати на законодавчому рівні надання експлуатаційних документів в електронному вигляді при гарантійному обслуговуванні товарів. Така новела допоможе українським споживачам уникнути зберігання експлуатаційних документів в паперовому вигляді або ймовірності їх загубити. Крім того, недобросовісні суб’єкти господарювання не зможуть надавати споживачам підробні експлуатаційні документи в паперовому вигляді», - пояснили запропоновані зміни автори законопроєкту.


Скріншот ухваленого закону

Як повідомляв Житомир.info, за 2020 рік у Житомирській області споживачі добилися повернення 1,3 млн грн за компослуги, сімом жителям віддали гроші за неякісні товари.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР закон споживачі торгівля гарантійний талон товар  
Матеріали по темі