Новини компаній

Що впливає на смак води? Способи поліпшення смакових якостей води. Альтернатива питній водопровідній рідині

6 July 2021, 10:11

Що впливає на смак води?

Люди часто використовують фразу «На смак як вода», щоб описати щось прісне, несмачне. Та чи дійсно вона немає ніяких смакових властивостей?

Люди часто використовують фразу «На смак як вода», щоб описати щось прісне, несмачне. Та чи дійсно вона немає ніяких смакових властивостей?

Чиста рідина позбавлена запаху та кольору. А ось її смак пов’язаний з концентрацією мінералів та металів розчинених у речовині. В спеку або після фізичних навантажень, зробивши кілька ковтків холодної води, можна відчути в роті приємний солодкавий або солоний присмак — це і є її справжній, органічний смак. Він залежить від вмісту кальцію, заліза, які присутні в складі питної рідини.

Справжня, м'яка, з ідеально збалансованою концентрацією природних мінеральних компонентів вода, завжди є в наявності у Waterclub — https://waterclub.od.ua/. Швидка доставлення якісної бутильованої продукції, фасування в екологічну тару, лабораторне дослідження кожної партії продукції — незмінні якості компанії.

Фактори, що впливають на смак води

Присмак питної води насамперед залежить від набору природних мінеральних компонентів, які в ній присутні. Також існують інші фактори впливу:

  1. Місцеперебування. Вода може відрізнятися за складом і смаком залежно від місць залягання водяного русла. Наявність болотних місцин, стоки промислових підприємств, географічне розташування водойми — все це має значний вплив.
  2. Пора року. При великій кількості опадів у воду потрапляють численні домішки: органіка, розчинені солі та мінерали.
  3. Температура. Холодна вода має більш приємний смак, чудово освіжає, бадьорить і тонізує. При нагріванні понад +15°C втрачає свої характеристики та погано тамує спрагу.
  4. Мінеральний склад та органічні зв’язки. Кальцій, залізо та інші — кожен з присутніх у воді елементів надають їй ледь відчутного смакового відтінку: гіркуватості, солонуватості, солодкавості, також можуть додавати специфічного запаху.
  5. Склад слини людини. У ній міститься безліч компонентів, серед яких є глюкоза, сечовина та хлорид натрію. При контактуванні з чистою водою концентрація цих елементів змінюється, тому ми відчуваємо її «смак».
  6. Харчові продукти. Після лимону вода може здаватися солодкою, а після солоного — трохи гіркою.

Проте всі ці фактори не мають жодного впливу на централізовану водопровідну воду.

Смак водопровідної води: чому так несмачно

Забір води для водопостачання міст зазвичай береться з поверхневих джерел.

4 фактори, що впливають на смак водопровідної води:

  1. Дезінфікуючі хімікати.
  2. Вимивання мінеральних речовин з труб.
  3. Цвітіння водоростей.
  4. Джерело видобутку.

Після повного циклу очищення з неї видаляються не тільки бактерії, але й цінні компоненти, необхідні для організму.

Способи поліпшення смакових якостей

Попри всі скарги, рідина з-під крану в більшості випадків повністю відповідає всім санітарним нормам. Однак смак залишає бажати кращого. Ось декілька пропозицій додатків, які покращать його:

  • яблучний оцет і мед;
  • кілька скибок лимону, апельсину, лайму та інших фруктів або ягід;
  • пряні трави — листя м’яти, лаванди, троянд, квіти бузини та апельсину;
  • збагачення діоксидом вуглецю.

Також можна придбати пурифайер або спеціальний фільтр, який встановлюється на водопровід. Але це досить коштовна покупка. Постійна заміна приладдя також не додасть економії.

Альтернативні варіанти

Якісною альтернативою питній водопровідній рідині може стати бутильована вода, яка виготовляється експертними компаніями, такими як Waterclub. Зробити правильний вибір часом досить не просто, адже на ринку представлена чимала різноманітність продукції.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі