Економіка

​Податкова служба в Житомирській області оштрафувала Іршанську СЕС на 23 млн грн

11 July 2021, 11:02

Головне управління ДПС в Житомирській області наказало ТОВ «Іршанській СЕС» (сонячна електростанція, - ред.) 30 МВт доплатити 23 млн грн в якості пені за неповернення валютної виручки, а також 350 тис. грн податку на доходи юридичних осіб-нерезидентів.

Про це 9 липня повідомив генеральний директор ТОВ «Тесла Енерго», один із власників СЕС, Олег Грамотенко.

«Протягом червня-липня цього року нашу СЕС перевіряли двічі. Вердикт: доплатити податок на доходи нерезидентів в розмірі 350 тис. грн і пеню за неповернення валютної виручки, ні багато ні мало, на 23 млн грн. Останнє істотно перевищує всі доходи СЕС », - зазначив він.

При цьому, за словами Грамотенка, нарахування таких доплат не має під собою ніяких обґрунтувань і заперечується компанією в адміністративному та судовому порядку, - пише сайт Енергореформа.

«Це чергова спроба наповнити бюджет за рахунок реального сектора економіки, яка характеризує все негативне ставлення держави до відновлюваної енергетики, особливо до сонячної, і в черговий раз загрожує подальшому залученню іноземних інвестицій », - висловив думку Грамотенко.

Адвокат компанії Роман Орєхов в своєму коментарі зазначив, що нарахування доплати податку на доходи юросіб-нерезидентів податкова служба аргументувала наявністю англомовного варіанту конвенції про уникнення подвійного оподаткування між урядами України і Бельгії, згідно з яким всі платежі в Бельгію оподатковуються за ставкою 10%, в той час як український її варіант вказує ставку 5%.

«Справа в тому, що з 1999 року, коли конвенція вступила в силу, англомовний варіант, що має перевагу перед трьома іншими, укладеними на українській, голландській та французькій мовами, так і не був оприлюднений офіційно обома країнами.Такого варіанту немає в офіційному доступі, а Конституція України забороняє використовувати не оприлюднені документи. Але податкова вважає, що ми самі повинні були провести розслідування, знайти англомовний варіант і користуватися ним », - роз'яснив адвокат.

За словами Орєхова, досвід його роботи з нерезидентами свідчить про те, що всі компанії для платежів до Бельгії користувалися саме україномовним варіантом, так що нарахування доплати одному підприємству може стати прецедентом для інших з дуже негативними наслідками.

«Іршанська СЕС працює з 2020 року, але платежі здійснювалися іншими компаніями протягом майже 30 років», - зазначив він.

Щодо нарахування пені за неповернення валютної виручки в розмірі 23 млн грн, адвокат вказав, що податкова служба відмовляється вважати форс-мажором в умовах пандемії і закриття кордонів затримку з поставками обладнання для будівництва СЕС.

«Це абсолютно необгрунтовано. Один з постачальників затримав поставку обладнання через закриття кордонів. В результаті, згідно з законом про валюту і валютну виручку, якщо за 365 днів компанія не повернула анонсовані гроші чи не ввезла обладнання, починає нараховуватися пеня 0,3% в день. У підсумку вийшло 23 млн грн», - пояснив Орєхов.

При цьому він вказав, що компанія має всі шанси оскаржити нарахування в судах, але це вже викликало занепокоєння як у бельгійського співвласника СЕС (Upgrade Energy - ЕР), так і у Європейського банку реконструкції і розвитку (ЄБРР) як основного позичальника коштів.

Як повідомляв Житомир.info, компанія «Tesla Energo» побудувала та запустила перші на Житомирщині сонячні електростанції – Ганську СЕС та Іршанську СЕС.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Грамотенко Іршанськ СЕС штраф  
Матеріали по темі