Суспільство

Лабораторна служба МОЗ перевірила воду на п’яти пляжах Житомирської області: відповідає нормі лише в річці Тетерів

13 July 2021, 16:47

У цьому оздоровчому сезоні в рамках моніторингу за місцями масового відпочинку на водних об’єктах рекреаційного та оздоровчого використання (пляжами) на річках і водоймищах України здійснюється постійний лабораторний контроль за якістю води водоймищ на річкових пляжів.

Про це 12 липня повідомила пресслужба Центру громадського здоров’я МОЗ України, оприлюднивши інформацію про якість води в межах пляжів станом на 9 липня 2021 року

«За період з 2 до 8 липня 2021 року було досліджено 150 проб річкової води за мікробіологічними показниками, з них не відповідало нормативам на мікробне забруднення за індексом ЛКП (лактозопозитивні кишкові палички) 40 проб (26,7%); проведено 448 досліджень річкової води, з них не відповідало нормативам 54 дослідження (5,1%). За період з 2 до 8 липня 2021 року було досліджено 117 проб річкової води за хімічними показниками, з них не відповідало нормативам 24 проби (20,5%); проведено 947 досліджень річкової води, з них не відповідало нормативам 48 досліджень (5,1%)», - йдеться у повідомленні

За результатами перевищень показників у воді водойм надані рекомендації власникам щодо виставлення знаків про заборону купання, поінформовано органи місцевого самоврядування, засоби масової інформації, питання заслухано на засіданнях місцевих комісій з питань техніко-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій із прийняттям відповідних рішень.

Перелік пляжів, які перебувають під контролем Лабораторної служби МОЗ України станом на 9 липня 2021 року із відповідністю якості води водоймищ додається в табличному форматі:

Перелік річкових пляжів, що перебувають під контролем Лабораторної служби МОЗ України станом на 9.07.2021

Перелік морських пляжів, що перебувають під контролем Лабораторної служби МОЗ України станом на 9.07.2021

Зазначимо, що в Житомирській області перевірили п’ять пляжів: два в Житомирі і по одному в Новограді-Волинському, Бердичів та Коростені. Станом на 9 липня вода відповідає нормам лише в річці Тетерів, на пляжах обласного центру. В трьох інших містах у воді «зашкалюють» лактозопозитивні кишкові палички (ЛКП), а у бердичівській річці Гнилоп’ять виявили ще й перевищення хімпоказників.

Нагадаємо, 5 липня Житомирський ОЛЦ оприлюднив інформацію про якість води у кар’єрах, ставках та річках області, біля яких влітку масово відпочивають люди: вода у майже половині з них не відповідає нормам, а в одному зі ставків виявили яйця гельмінтів.

Як повідомляв Житомир.info, на 25 червня 2021 року відповідно до моніторингу якості води на пляжах області, вода у річці Тетерів м. Житомир (гідропарк, дорослий та дитячий пляж) та в річці Случ м. Новоград-Волинський (пляж по вул. І.Богуна) відповідала санітарним нормам.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вода річка пляж МОЗ лабораторний центр 
Матеріали по темі