Влада

Верховна рада ухвалила закон про гуманне ставлення до тварин і посилила відповідальність за жорстоке поводження

16 July 2021, 09:46

На пленарному засіданні ввечері 15 липня 2021 року було прийнято закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо імплементації положень деяких міжнародних угод та директив ЄС у сфері охорони тваринного та рослинного світу».

Про це повідомила пресслужба Верховної ради.

«Закон спрямований на впровадження європейських гуманних цінностей та стандартів по відношенню до тварин та приведення законодавства України у відповідність до Директив Європейського Союзу, що регламентують гуманне ставлення до цілого ряду груп сільськогосподарських тварин (Директива Ради 98/58/ЄС від 20 липня 1998 року стосовно захисту тварин, що утримуються для сільськогосподарських потреб); захист тварин, які використовуються для експериментів та інших наукових цілей (Директива 2010/63/ЄС від 22 вересня 2010 року); захист тварин під час перевезення (транспортування) (Директива 91/628/ЄС, узгоджена з Директивою 95/29/ЄС)», - йдеться у повідомленні.

Законом внесено зміни до Кримінального кодексу, Кодексу України про адміністративні правопорушення, Кримінального процесуального кодексу, Лісового кодексу, законів України «Про захист тварин від жорстокого поводження», «Про тваринний світ», «Про Національну поліцію», «Про Червону книгу України», «Про місцеве самоврядування в Україні».

Законом встановлена заборона винищування з метою регулювання чисельності бездомних тварин, бити, вбивати, отруювати або калічити бездомних і домашніх тварин. Крім того, забороняється жебрацтво із бездомними, свійськими та дикими тваринами.

Законом заборонено бити, вбивати, отруювати чи калічити домашніх тварин, дарувати як призи, нагороди чи премії, завдання їм болю або страждання, дресирування тварин способом, який завдає шкоди здоров'ю та її загальному стану, топити, душити тварин, труїти і використовувати електричний струм.

Законом також заборонено утримувати в закладах громадського харчування, нічних клубах, готелях, оздоровчих закладах та інших непридатних для показу диких тварин громадських місцях, а також у квартирах, приватних будинках, присадибних, садових ділянках ведмедів, левів, тигрів, кабанів, крокодилів, вовків, великих та отруйних змій, хижих птахів, інших тварин, які становлять загрозу для людей, або видів тварин, занесених до Червоної книги, і до Списку II Бернської конвенції (Конвенції про охорону дикої флори та фауни), а також використання тварин для реклами в розважальних закладах та закладах громадського харчування, а також заборонити надавати фотопослуги з дикими тваринами, крім зоопарків, цирків і дельфінаріїв. Проектом також пропонується заборонити пропаганду жорстокого поводження з тваринами.

Законом заборонено всі види рубок лісу за периметром охоронних ділянок у лісах навколо місць проживання та розмноження рідкісних і таких, що перебувають під загрозою зникнення, видів тваринного і рослинного світу в радіусі 500 метрів.

«Згідно з Законом, здійснювати контроль над дотриманням вимог у сфері захисту тварин від жорстокого поводження і вживати відповідних заходів у разі порушення законодавства у цій сфері в межах своєї компетенції визначеної законодавством, має Національна поліція», - зазначається у повідомленні.

Зокрема, текст статті 299 КК України «Жорстоке поводження з тваринами» виклали в такій редакції:

«1.Жорстоке поводження з тваринами, що належать до хребетних, у тому числі з безпритульними тваринами, порушення правил транспортування тварин, якщо такі дії призвели до тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі тварини, нацьковування тварин одна на одну, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, а також пропаганда, публічні заклики до вчинення дій, що мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, поширення матеріалів із закликами до вчинення таких дій -

караються обмеженням волі на строк від одного до трьох років або позбавленням волі на строк від двох до трьох років з конфіскацією тварини.

2.Ті самі дії, вчинені у присутності малолітнього чи неповнолітнього, -

караються позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років з конфіскацією тварини.

3.Дії, передбачені частинами першою або другою цієї статті, вчинені з особливою жорстокістю або щодо двох і більше тварин, або повторно, або групою осіб, або вчинені активним способом, або насильницькі дії щодо тварини, спрямовані на задоволення статевої пристрасті, -

караються позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років з конфіскацією тварини.

4.Дії, передбачені частинами першою, другою або третьою цієї статті, вчинені з метою створення зображень, творів, кіно-, відео-, аудіопродукції, або збут чи поширення зображень, творів, кіно-, відео-, аудіопродукції, що пропагують жорстоке поводження з тваринами, -

караються позбавленням волі на строк від п’яти до восьми років з конфіскацією тварини».

Також у новій редакції виклали статтю 89 КУпАП «Жорстоке поводження з тваринами»:

Жорстоке поводження з тваринами – знущання над тваринами, у тому числі безпритульними, що спричинило їх мучення, завдало їм фізичного болю, страждань, але не спричинило тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, залишення тварин на призволяще, а також інші порушення правил утримання, поводження та транспортування тварин, передбачені законодавством, крім передбачених статтями 85, 87-88-2, 154 цього Кодексу, -

тягнуть за собою накладення штрафу від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я.

Дії, передбачені частиною першою цієї статті, вчинені щодо двох і більше тварин або групою осіб, або особою, яку протягом року було піддано адміністративному стягненню за таке саме порушення, -

тягнуть за собою накладення штрафу від трьохсот до п'ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або адміністративний арешт на строк до п'ятнадцяти діб, з конфіскацією тварини, якщо перебування тварини у власника становить загрозу для її життя або здоров’я».

Закон набирає чинності з дня, наступного за днем його опублікування, та вводиться в дію через три місяці з дня набрання чинності.

Відповідний законопроєкт за №2351 був зареєстрований у Верховній раді ще 30 жовтня 2019 року, 5 лютого 2020 року його прийняли у першому читанні, 15 липня 2021 року – у другому читані та в цілому: «за» проголосували 285 депутатів. Зазначимо, що депутати з фракції «Опозиційна платформа – За життя» на засіданні були відсутні, а від фракції «Європейська Солідарність» не було жодного голосу «за». Всі шість нардепів-мажоритарників від Житомирської області підтримали законопроєкт.

Нагадаємо, 30 червня 2021 року Богунський районний суд м. Житомира виніс вирок місцевому жителю, який на початку червня викинув собаку з балкона на третьому поверсі, внаслідок чого тварина загинула: чоловіка визнали винним у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ст.299 ч.1 КК України, та призначили йому покарання у виді арешту строком на 2 місяці.

Як повідомляв Житомир.info, в січні 2021 року жительці Житомира, яка знущалася з цуценя породи хаскі, схопивши його за ноги і звісивши з вікна 7-го поверху, призначили штраф 3400 грн з конфіскацією собаки: в діях жінки суд побачив склад адміністративного правопорушення, передбаченого ст.89 ч.1 КУпАП (жорстоке поводження з твариною).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ВР закон знущання тварина жорстоке поводження з тваринами  
Матеріали по темі