Влада

​Як голосували житомирські нардепи за легалізацію медичного канабісу та скільки пацієнтів в області потребують таких ліків

16 July 2021, 19:57

13 липня Верховна рада не підтримала в першому читанні законопроєкт №5596 про легалізацію медичного канабісу в лікувальних та дослідницьких цілях. «За» проголосували 184 депутати з 226 необхідних. Документ повернули авторам на доопрацювання.

Із шести депутатів-мажоритарників від Житомирської області «за» легалізацію медичного канабісу проголосували троє - Богдан Кицак, Дмитро Костюк та Сергій Кузьміних.

Чим керувався під час голосування - розповідає Сергій Кузьміних.

«Для того, щоб завозити продукцію, вироблену з медичного канабісу, потрібна постанова Міністерства охорони здоров'я. Наразі є два лікарські засоби, які дозволено імпортувати в нашу державу. Вартість такого засобу, одного - 50 доларів, другого - 200 доларів, тобто досить дорого вартісні ліки. У чому сама суть - вирощувати. Там врегульоване все досить класно, повинна бути ліцензія, мають бути умови для вирощування. Там рівень кислоти не більше ніж 0,2 %. Європа зараз хоче зробити 0,3, але зараз на кожні 0,2 % ТГК. Тобто там не буде міститися речовина, яка призводить до наркотичного сп'яніння», - каже народний депутат Сергій Кузьміних.

Народний депутат Володимир Арешонков під час голосування був відсутній. Не голосувала за законопроєкт Тетяна Грищенко, а Ігор Герасименко - утримався. Він пояснив свою позицію у телефонній розмові з журналістами.

«На перше читання винесли те, що я побачив - вирощування у нас канабісу. Тобто в Європі вони його не вирощують, не у всіх країнах, скажемо так. А Європа дивиться собі…, я так розумію, що ми можемо стати площадкою для вирощування канабісу, не бачу тут нічого хорошого для нас. Нехай перепрацюють, з вирощуванням будемо розмовляти - або додамо, або не додамо між першим або другим читанням. Але на першому читанні має зайти правильний продукт, маю на увазі законопроєкт, тоді вже на базі комітету можна сісти обговорити, отримати правки від інших народних депутатів і знайти компроміс», - говорить Ігор Герасименко.

Варто зазначити, що даний законопроєкт надав би можливість тяжкохворим легально лікуватися медичним канабісом, вирощувати рослини канабісу та виробляти з них ліки, а науковцям досліджувати ці препарати.

Медики зауважують: сьогодні майже 2 млн українців потребують ліків на основі канабісу, у першу чергу, це стосується людей з онкологічними захворюваннями та паліативних хворих.

«13 липня не потрібно було аплодувати - це плач, це горе. Житомир - 30 000 онкохворих (перебуває на обліку в обласному онкодиспансері), якщо взяти наш регіон, з них - 10 000 хворих з 3-4 стадією. Кожен день ми маємо пацієнтів, які страждають від сильних болів, кожен день у кабінет протибольової терапії звертається до 10 пацієнтів з сильними болями. Призначаються певні препарати, але вибору з цих препаратів, на жаль, немає. Тут переваги канабісу: він не викликає пригнічення дихання, він являється противоблювотним і противонудотним препаратом і досить часто використовується після хіміотерапії в онкології, де часто у пацієнтів виникає нудота, блювота. Також покращує настрій - з позитивних моментів. Досить ефективний при різних неврологічних захворюваннях, таких як розсіяний склероз, де часто виникають у цих пацієнтів спазми, які важко контролювати навіть звичайними наркотичними препаратами важко», - пояснює лікар-анестезіолог Житомирського обласного онкологічного диспансеру Ігор Радчук.

Лікар спростовує найпопулярніші міфи, зокрема те, що медичний канабіс викликає кайф та залежність.

«У 1 на 10-100 тисяч пацієнтів при прийомі наркотиків може виникнути залежність. Це мізерна кількість пацієнтів. Спілкуючись з лікарями з інших країн, звичайно, сильна хоспісна медицина у Швеції, з лікарями, які працюють в цих хоспісах по 10, 15, 20 років. Вони кажуть: на нашій практиці, можливо, 1-2 пацієнти мали проблеми з залежністю і потрібно було їм надавати препарати у трошки більших дозах, нічого в цьому немає. У досить багатьох країнах програми лояльні, виписується 100 таблеток морфіну і пацієнт сам вирішує, скільки йому приймати. В онкології не стоїть питання залежності, пацієнт приймає препарат з однією ціллю - щоб не боліло, знеболення, не для одержання якихось задоволень, це зовсім інші домінанти», - додає лікар-анестезіолог Ігор Радчук.

Нагадаємо, законопроєкт №4553 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель в медичних цілях, науково-технічній діяльності та промисловості» був зареєстрований у Верховній раді 29 грудня 2020 року та оприлюднений на парламентському сайті. Серед авторів проєкту є народний депутат від Житомирської області Богдан Кицак (фракція партії «Слуга народу», обраний по Бердичівському округу №63).

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: канабіс нардеп Верховна рада голосування  
Матеріали по темі