Здоров'я

​Як житомиряни можуть отримати міжнародний сертифікат про вакцинацію та що він дає

19 July 2021, 18:03

Житомиряни, які отримали дві дози вакцини від COVID-19, можуть отримати міжнародний сертифікат про вакцинацію. У документ вносять дату вакцинації, назву вакцини та номер закордонного паспорта. Інформацію заповнюють двома мовами: українською та англійською. Дійсний сертифікат протягом одного року.

Як отримати документ - розповідає директор центру вакцинації у Житомирі Олександр Косміна.

«Міжнародний сертифікат з вакцинації видається після введення, якщо це двохдозна, після введення другої дози, може віддаватися одразу, тобто в систему одразу вносяться дані про вакцинацію. Через те, що ми проводимо щеплення в центрі масової вакцинації населення, але у нас немає можливості поставити ще окремо співробітників для з принтерами для видачі цих свідоцтв, ми скеровуємо до сімейних лікарів. Тобто, якщо це щеплення було проведено на вихідних, з понеділка можуть звернутися до сімейного лікаря. Якщо дані всі внесені, вони з’являються відразу в медичній інформаційній системі, де лікар сімейний може роздрукувати й поставити підпис та печатки закладу на цьому свідоцтві», – розповів директор центру вакцинації у Житомирі Олександр Косміна.


Олександр Косміна додає: пацієнт може отримати такий документ за 10 хвилин.

Якщо ж ви зробили щеплення, однак не підписали декларацію з сімейним лікарем, за сертифікатом можете звернутися до найближчої амбулаторії.

Люди, у яких є протипокази до щеплення від коронавірусу, можуть отримати письмове пояснення від сімейного лікаря.

Також директор центр вакцинації зауважує: сертифікат не потрібно плутати з карткою імунізації або паспортом вакцинації.

«Але ми повинні розуміти, що сертифікати не потрібно плутати з картою імунізації, тобто це окремо, куди вводяться всі вакцини за життя, форма 063. І є паспорт вакцинації - це те, що розробляється на рівні Євросоюзу та України, ще вони не затверджені. Також ми можемо бачити, що система «Дія» вона також запустила бета-тестування по системі IOS і до кінця липня буде проводитись тестування по системі android з приводу введення цих сертифікатів напряму у системі «Дія», – пояснив директор центру вакцинації у Житомирі Олександр Косміна.

Паперовий сертифікат про вакцинацію вже визнали Угорщина, Молдова та Туреччина.

Як повідомляв Житомир.info, 12 червня 2021 у Житомирі розпочав роботу центр масової вакцинації від Covid-19 на базі ЗОШ №6. 18 червня заступник мера Марія Місюрова в програмі «Тема дня» на Житомир.info розповідала про кампанію з вакцинації проти COVID-19.

23 червня 2021 прем’єр-міністр Денис Шмигаль доручив створити центри масової вакцинації у всіх райцентрах, однак тоді прессекретар голови Житомирської ОДА Юрій Мельник розповів, що територіальні громади на той час відмовлялися створювати центри масової вакцинації через малу кількість бажаючих вакцинуватися.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: вакцина щеплення сертифікат коронавірус  
Матеріали по темі