Місто

У Житомирі майбутні чиновники почали складати іспит з української мови

20 July 2021, 15:24

Щоб стати державним службовцем або отримати українське громадянство, потрібно скласти іспит з державної мови. Такі тестування почали проводити в Україні з 19 липня. У Житомирі іспит проходить у державному університеті ім. І.Франка.

Сьогодні, 20 липня, в навчальному закладі проводять три сесії, на кожну приходить в середньому до десяти людей. Записатися на іспит можна лише на сайті Національної комісії зі стандартів державної мови.

«Передбачає тестову роботу, далі аудіювання – це сприйняття на слух і короткий переказ відповідного обсягу, що ти почув. Далі – говоріння: передбачає, як ти спілкуєшся. І письмо: переказ – наскільки ти грамотно пишеш. Це стандартна світова практика, українці тут нічого не видумали. І легенд, може, тут зараз будуть, що українці тепер на держслужбу не потраплять, громадянства ніхто не отримає… Ну а як ми в Польщі отримаємо?», – коментує доктор філологічних наук, професор ЖДУ ім. І. Франка Віктор Мойсієнко.


Які завдання потрібно було виконувати та чи складно скласти іспит – ділиться Галина. Жінка приїхала на тестування із села Стара Котельня.

«Третє завдання – це був діалог. У мене була тема, що я керівник державної установи і як я можу організувати у своїй установі дистанційне навчання. На екрані з'явилися запитання, на які я відповідала, як вела діалог. Завдання не були надто складними. Єдине – щодо усних тем нам потрібно було сісти та подумати, адже йшов час запису, і це все враховувалось в цей час. Що стосується тестових запитань, подібні зразки вже були на сайті національної комісії й ми могли з ними ознайомитись, хоча такі самі завдання не траплялися. Ніхто не зрадів, коли зрозумів, що потрібно складати даний тест, але є вимоги. Якщо ми претендуємо на державну службу, ми мусимо їх дотримуватись і складати цей іспит», – каже Галина.

Як роз’яснювала національна комісія, максимальна кількість балів, яку можна набрати, правильно виконавши всі завдання іспитової роботи, – 158 балів. Щоб отримати сертифікат про достатній рівень володіння державною мовою, необхідно набрати 80 і більше балів (щонайменше 50% + 1 бал), високий – 127 і більше балів (щонайменше 80% + 1 бал).

Нагадаємо, 16 липня 2021 року почав діяти новий етап втілення норм Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який повинен забезпечити збільшення присутності державної мови в публічному просторі та зміцнити її статус як державної. Закон передбачає, зокрема, впровадження обов'язкового іспиту на рівень володіння державною мовою для майбутніх держслужбовців та претендентів на отримання українського громадянства.

Як повідомляв Житомир.info, 16 січня 2021 року набула чинності стаття 30 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» відбудеться остаточний перехід сфери обслуговування на державну мову: всі надавачі послуг, незалежно від форми власності, зобов’язані обслуговувати споживачів і надавати інформацію про товари і послуги українською мовою. 14 квітня Уряд ухвалив постанову «Про затвердження Порядку проведення іспитів на рівень володіння державною мовою».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: державна мова українська мова іспит екзамен держслужбовець  
Матеріали по темі