Політика

​В Україні молоді науковці на державу не розраховують, - житомирська депутатка від «Пропозиції» Катерина Молодецька

22 July 2021, 13:15

Депутатка Житомирської міської ради від “Пропозиції”, доктор технічних наук, професор Катерина Молодецька розповіла, чи мають молоді науковці змогу рухатися соціальними ліфтами в Україні.

Пропозиціонерка вважає, що ситуація з підтримкою молоді, яка вирішила реалізувати себе в науці в нашій країні, неоднозначна. З одного боку, існують премії та стипендії від Кабміну та Верховної Ради. З іншого – є грантові програми, які, однак, фактично не виконують свою роль. Так, наприклад, гранти Національного фонду досліджень України, які, зокрема, мають сприяти підтримці молодих науковців, видають наприкінці грудня. Оскільки це кошти бюджетні, то вони мають бути використані до кінця року, що не завжди можливо. То ж часто науковці змушені повертати отримані гроші.

«Загальну тенденцію в тому, що молодь не вірить у можливість реалізувати свій потенціал в Україні, можна спостерігати вже після школи. Адже нині багато українців їде здобувати освіту у Польщу або інші країни Європи. В наукових колах молодь також шукає можливості для розвитку в університетах інших країн. Це загрозлива ситуація, оскільки, якщо не розвивається наука в Україні, то ми не можемо розраховувати і на те, що у нас будуть якісь інноваційні ідеї, буде розвиватись економіка та інші важливі сфери», – розповіла Катерина Молодецька.

На її погляд, в наукових колах, якщо молодь хоче розвиватись, то може розрахувати тільки на себе, а не на підтримку держави. Наукова робота, публікації, стажування є досить затратними. І молоді науковці замість займатись наукою змушені багато часу витрачати на те, щоб шукати спонсорські кошти, програми підтримки для своєї роботи.

Водночас Житомирська міська рада намагається докласти максимум зусиль для підтримки молодих науковців на місцевому рівні. Так в регіоні нині активно функціонує інноваційно-космічний кластер «Полісся», працює Житомирський міський центр науково-технічної творчості учнівської молоді, в 2017-2019 рр в місті відбувалися наукові пікніки. Такі ініціативи реалізовуються за підтримки міськради та міського голови, співзасновника партії “Пропозиція” Сергія Сухомлина.

Приєднуйтеся до нашого телеграм-каналу, щоб бути в курсі найважливіших новин: t.me/proposicia

Пресслужба політичної партії «Пропозиція»

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Пропозиція Молодецька  
Матеріали по темі