Місто

​ Який вигляд матимуть бронзові фігури пам’ятника героям АТО у центрі Житомира

23 July 2021, 17:57

У центрі Житомира продовжуються роботи зі спорудження пам’ятника «Захисникам України у війні з російським агресором». Вже встановили чотири гранітних стели, наразі тривають підготовчі роботи для облаштування сходів. Головний елемент пам’ятника – бронзові фігури.

23 липня співзасновниця будівельної компанії - підрядника «Фаворит ОПТ» Олена Розенблат показала, який вигляд матимуть бронзові фігури військового ЗСУ, волонтера, медика та добровольця. За її словами, деталі кожної фігури обговорювали з родичами загиблих та військовими. В композиції буде дві жіночі фігури - медика та волонтера.

«Майже чотири місяці працювала робоча група до складу якої входили матері загиблих, воїни АТО, представники управління капітального будівництва, ми, як підрядники. Дуже важливо було створити ці образи. Як буде одягнутий військовий, яка форма, яка розгрузка, вигляд добровольця, або медичної сестри. Дуже багато сперечань було до постаті волонтера, хто це – чоловік або жінка, молода дівчина, чи більш доросла людина», - розповідає співзасновниця будівельної компанії «Фаворит ОПТ» Олена Розенблат.


Волонтерка одягнена у вишиванку та з квадрокоптером у руках.

«Ми дійшли до згоди, що це має бути жінка, дружина або мати. Було дуже багато сперечань, що саме вона має тримати у руках – хліб, або якусь коробку, або якісь сумки, тому що ми всі розуміємо, хто такий волонтер. Все-таки дійшли до згоди, що це має бути жінка, яка тримає в руках квадрокоптер, про який навіть уяви ніколи не мала, ніколи не чула, але війна змусила познайомитися», - говорить Олена Розенблат.

За словами Олени Розенблат роботи встигнуть завершити до 14 жовтня - Дня Захисника України.

«Фігури з граніту майже всі виконані на 90%. Сьогодні ми підписуємо ескізні проєкти на виготовлення бронзових фігур і вже вони мають виготовлятися. Тут залишається зробити сходи й потім ми можемо приступити до облаштування благоустрою. Абсолютно встигаємо. По термінах, взагалі договір до кінця року, але по графіку робіт ми маємо здати до 14 жовтня», - каже Олена Розенблат.

Нагадаємо, 18 травня 2021 начальник управління капітального будівництва Житомирської міської ради В'ячеслав Глазунов розповідав, що будівництво пам'ятника героям АТО затягується, оскільки остаточно не можуть дійти згоди щодо того, який вигляд повинні мати деякі фігури.

Як повідомляв Житомир.info, 17 грудня 2019 затвердили результати конкурсу на кращий пам’ятний знак «Воїнам Житомирщини - захисникам Вітчизни, загиблим у збройному конфлікті на сході України». Перемогу отримав ескіз Дарини Євпак «Шлях до перемоги» з фігурами воїна, медсестри, волонтера та добровольця. Ескіз пам’ятника, на який потрібно близько 6,5 млн грн, мер Житомира Сергій Сухомлин презентував ветеранами АТО/ООС та родинами загиблих військовослужбовців 5 серпня 2020 року.

31 серпня УКБ оголосило тендер на спорудження пам’ятника АТОвцям та благоустрій скверу навколо нього.

20 листопада УКБ скасувало своє попереднє рішення про визнання ТОВ «АртХаус» переможцем торгів зі спорудження пам’ятника АТОвцям і повідомило про намір укласти договір з ДП «Фаворит ОПТ» ЗАТ «Фаворит». Договір підписали 2 грудня 2020 року, термін виконання робіт – до 31 грудня 2020 року, вартість – 5 млн 385 тис. 950,08 грн.

14 грудня 2020 року у центрі Житомира розпочали роботи зі спорудження пам’ятника АТОвцям, підрядник працював за власні кошти.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: пам'ятник АТО герої АТО майдан Перемоги  
Матеріали по темі