Політика

Створювати безбар’єрний простір для людей з інвалідністю слід насамперед професійно, – депутатка Житомирської міськради Неля Ковалюк

30 July 2021, 11:13

Неля Ковалюк, депутатка Житомирської міської ради, фракція ПП “Пропозиція”

У голосовому чаті Телеграм-каналу відбулося онлайн-засідання ПРОпозиціонери Клубу, присвячене проблемам людей з інвалідністю. Учасники дискусії поділилися пропозиціями щодо того, як забезпечити гідний рівень інклюзії в Україні.

Депутатка Житомирської міської ради, фракція ПП “Пропозиція” та голова громадської організації людей з інвалідністю “Молодь. Жінка. Сім’я” Неля Ковалюк вважає, що головне питання, яке нині на часі – це не виділення додаткових коштів, а професійне, зважене, експертне витрачання наявних грошей на етапі підготовки проектно-кошторисної документації для спорудження того чи іншого об’єкта для людей з інвалідністю. Адже досить часто до цього питання підходять вельми формально і в результаті досить часто з’являються споруди, які не пристосовані для використання за цільовим призначенням.

«Це питання органів місцевого самоврядування, які повинні тримати це на серйозному контролі. Бо коли замовляється проектно-кошторисна документація, то питання безперешкодного доступу, як правило, стоїть на останньому місці. Тому я за те, щоб проговорювати це, щоб навчати. Кошти є, але їх потрібно правильно спрямовувати. Міський голова Житомира і співзасновник партії «Пропозиція» Сергій Сухомлин в цьому сенсі соціально спрямований. І створення безперешкодного середовища почав з міської ради. Тож тепер у нас вже кілька років працює ліфт, є туалетні кімнати, доступні вхідні групи з двох сторін міської ради. Мер також активно підтримує ініціативи нашої громадської організації», – розповіла пропозиціонерка.

Водночас Неля Ковалюк вважає, що слід посилити контроль за тими, хто не дотримується законодавства в цій галузі. Відповідно до закону, не лише держава і органи місцевого самоврядування мають піклуватись про потреби людей з інвалідністю – підприємства, установи та організації також зобов’язані враховувати і забезпечувати для них доступність споруд. Та попри передбачену адміністративну відповідальність, досить часто приватні структури ігнорують цю вимогу.

Маєте пропозиції?

Зустрічаємось кожного вівторка о 19.00 в голосовому чаті Телеграм-каналу: https://t.me/propositioner

Та щочетверга о 19.00 в соцмережі Clubhouse: https://www.joinclubhouse.com/club/club-proпозиціонери

Приєднуйтеся до телеграм-каналу ПП “Пропозиція”, щоб бути в курсі найважливіших новин: t.me/proposicia

Пресслужба політичної партії "Пропозиція"

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: політика політична партія Пропозиція Неля Ковалюк  
Матеріали по темі