Новини компаній

Чотири правила, які попереджують несправності гідроциліндрів

9 August 2021, 17:52

Гідроциліндр – компонент гідравлічного устаткування, яке входить в оснащення автомобілів, підйомників, маніпуляторів, екскаваторів, бульдозерів і іншої техніки. При постійних навантаженнях деталі зношуються ущільнення поршня гідроциліндра погіршується, олія починає витікати. Усе це загрожує раптовою несправністю транспортного засобу, який у цей момент може знаходитися поряд з людьми. Щоб уникнути цього, важливо дотримуватися правил експлуатації гідравлічного устаткування і своєчасно виявляти неполадки.

Поради як утримувати гідравлічне устаткування в справному стані

Регулярний техогляд – найкращий спосіб запобігти передчасній відмові гідроциліндрів і інших компонентів гідравлічної системи. Окрім цього, водій повинен:

  • не перевищувати норму вантажопідйомності;
  • стежити за появою сторонніх звуків і запахів;
  • візуально оглядати устаткування, щоб своєчасно виявляти внутрішні та зовнішні ушкодження;
  • стежити за якістю олії, регулярно її фільтрувати та міняти;
  • запастися ремкомплектом Vbelts;
  • видаляти забруднення з фільтрів і запобіжних клапанів.

При виявленні несправності треба звернутися в сервісний центр, фахівці якого проведуть тестування й оцінять стан гідравліки.

Як гідроциліндри виходять з ладу?

Несправності в роботі гідроциліндрів є наслідком недбалої експлуатації, ігнорування планових техоглядів, нерегулярного обслуговування, перевищення норми вантажопідйомності, помилок при монтажі, використання неякісної олії. Щоб полегшити діагностику, ми склали топ-7 основних ознак, за якими можна судити про несправність гідравлічного устаткування.

Несправності гідроциліндрів, причини, спосіб усунення

В деяких випадках можна зіткнутися з несправностями гідроциліндрів. Найбільш поширеними з них є:

  1. Засмічення штока. Несправність виникає при використанні неякісної олії, забруднення сальника і відмови підшипника. Для її усунення треба помити гідравлічну систему, перевірити підшипник, замінити фільтри.
  2. Засмічення отвору. Циліндр засмічується при відмові підшипника поршня. Відновити його роботу можна, помивши гідравліку, перевіривши підшипник, замінивши фільтри.
  3. Вигин поршневого штока. Несправність виникає при механічному ушкодженні, перевантаженнях і невідповідності специфікації поршневого штока. Для її усунення треба оцінити параметри й привести специфікацію штока у відповідність.
  4. Ушкодження кріплень і з'єднань. Причиною несправності є ударне навантаження. Усунути її можуть акумулятори, що поглинають удари, і амортизуючі системи, вбудовані в торцеву частину гідроциліндрів.
  5. Односторонній знос стержня штока. Несправність виникає при високих бічних навантаженнях, використанні маленького стрижня і відсутності опори у підшипника. Для її усунення збільшують площу підшипника і розмір штока, включають зовнішні напрямні.
  6. Корозія корпусу. Корозія з'являється внаслідок забруднення робочого агента. Щоб усунути її, треба замінити олію, оновити матеріал стрижня, захистити його від вологи та негоди.
  7. Здуття корпусу. Несправність може викликати великий тиск усередині корпусу гідроциліндра, деформація його трубки, знос різьблення. Щоб відновити роботу, треба перевірити форму трубки, якість різьблення, стан гідравлічного клапана.

Це лише сім основних несправностей, до яких схильні гідравлічні циліндри. При виявленні будь-якої з них, а також для виявлення прихованих несправностей, треба звертатися в сервісний центр.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі