Політика

​Народний депутат Сергій Кузьміних наполягає на посиленні відповідальності за напади на медпрацівників

31 August 2021, 16:57

Про те, що потрібно посилити відповідальність за напади на медпрацівників, неодноразово казав народний депутат від Житомирщини, голова підкомітету з питань фармації та фармацевтичної діяльності Комітету Верховної Ради України з питань здоров'я нації, медичної допомоги та медичного страхування Сергій Кузьміних.

Нещодавній випадок у Рівненській міській лікарні, коли п’яний пацієнт застосував сльозогінний газ до лікаря-травматолога, вкотре підтверджує таку необхідність. На жаль, подібне трапляється нерідко.

За даними Міністерства внутрішніх справ, протягом 2015 – 2020 років в Україні було зареєстровано 2056 кримінальних правопорушень, які загрожували життю і здоров’ю медиків. І це лише офіційно зареєстровані випадки! Зазвичай після погроз і легких тілесних ушкоджень працівники бригад екстреної медичної допомоги чи фармацевти не звертаються до правоохоронців. Такі випадки часто не фіксуються в статистичних звітах, а погрози від пацієнтів навіть не обліковуються.

Протягом останніх років кількість нападів на медпрацівників відбувалися в середньому стільки ж разів, скільки й на журналістів. При цьому покарання за такі дії щодо представників ЗМІ є більш суворішим, аніж за аналогічні – по відношенню до медиків.

«У більшості країн за напад на медичного працівника під час виконання його професійних обов’язків передбачена кримінальна відповідальність, – каже Сергій Кузьміних. – Про посилення покарання йдеться у законопроєкті №5124 «Про внесення змін до Кримінального кодексу України щодо удосконалення захисту професійної діяльності медичних та фармацевтичних працівників», який ми розробили спільно з колегами і подали до парламенту ще на початку цього року, Після врахування зауважень фахівців із Міністерства внутрішніх справ і колег із правоохоронного Комітету доопрацьований варіант ініціативи був зареєстрований у Верховній Раді ще навесні. У законопроєкті за погрозу вбивством на адресу медпрацівника передбачається покарання у вигляді позбавлення волі терміном до 2 років, за умисне нанесення побоїв легкої чи середньої тяжкості – до 5 років, а тяжких ушкоджень – від 5 до 12 років. На жаль, законопроєкт «завис» у Комітеті з питань правоохоронної діяльності, де перебуває на розгляді вже не один місяць. Після нещодавніх випадків будемо знову переконувати колег у необхідності погодження цього законопроєкту і якнайшвидшому винесенню його на голосування до Верховної Ради».

Пресслужба народного депутата України Сергія Кузьміних

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Кузьміних медпрацівники лікар  
Матеріали по темі