Здоров'я

Міністр охорони здоров’я пропонує послабити карантин для вакцинованих колективів та відвідувачів

8 September 2021, 15:28

Міністерство охорони здоров'я пропонує передбачити послаблення карантинних обмежень для вакцинованих колективів закладів різних сфер економіки.

Про це міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко повідомив на черговому засіданні Уряду 9 вересня 2021 року.

«Наслідуючи практику європейських країн, а також Сполучених Штатів Америки, ми пропонуємо наблизити якість життя вакцинованого населення проти COVID-19 до звичного. Тому цього тижня ми почали спільно з усіма міністерствами ґрунтовно працювати над змінами до карантинних норм, аби дотримуватися балансу між захистом населення від коронавірусу та його благополуччям. Зокрема, передбачаємо, що більшість обмежень, які передбачені в «жовтому» та «червоному» рівнях епідемічної небезпеки, не будуть застосовуватися у разі, якщо будуть вакциновані колективи або відвідувачі цих закладів, або різних сфер економіки. При цьому для «жовтого» рівня буде достатньо однієї дози вакцини, а вже для «червоного» рівня потрібен буде повний курс щеплень», - сказав Віктор Ляшко.

Міністр навів приклад роботи закладів освіти: у «жовтій» зоні їх робота не буде обмежуватися, якщо 80% педагогів матимуть документ про вакцинацію хоча б однією дозою.

Голова МОЗ запропонував спочатку прийняти відповідну постанову Уряду, а потім вже ухвалювати рішення про запровадження «жовтої» зони по всій країні.

«Лише коли постанова набере чинності, а це 7 днів від дня її розгляду на уряді, пропонуємо скликати засідання національної комісії техногенної безпеки та надзвичайних ситуацій питання для встановлення жовтого рівня епідемічної небезпеки. До того часу всі, і зокрема заклади освіти, продовжують працювати за правилами зеленого рівня», – пояснив міністр.

За словами Віктора Ляшка, «COVID стає пандемією невакцинованих».

«Саме невакциновані інфіковані потрапляють до лікарень і перебіг коронавірусної хвороби у них протікає значно складніше», - наголосив очільник МОЗ, зазначивши, що в Україну вже доставлено понад 20 мільйонів доз вакцин різних виробників.

Міністр також сказав, що "зараз епідситуація в країні прогнозовано погіршується", перевищено деякі індикатори, але ситуація поки не критична.

Нагадаємо, на початку засідання Кабміну 8 вересня прем’єр-міністр Денис Шмигаль інформував, що найближчими днями відбудеться засідання комісії ТЕБ та НС, яка ухвалить рішення про перехід Україна з «зеленої» до «жовтої» зони

Як повідомляв Житомир.info, станом на 7 вересня 2021 року в Житомирській області проти COVID-19 вакцинувалося 65% освітян, але мало закладів, де вакциновані 80% працівників.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: КМУ карантин Ляшко вакцинація МОЗ щеплення  
Матеріали по темі