Фоторепортаж

Відновлені пам’ятники та склепи відомих родин: у Житомирі планують реставрувати єдине в Україні Лютеранське кладовище. Фоторепортаж

8 September 2021, 16:36

23 листопада 2020 року Лютеранське кладовище, що на вулиці Короленка в Житомирі, внесли до переліку об’єктів культурної спадщини як «щойно виявлений об’єкт».

Ще кілька років тому кладовище було зовсім занедбаним, тут було розкидане сміття та кістки, пам’ятники пошкоджені та розмальовані.

Екскурсію для Житомир.info проводить краєзнавець, кандидат історичних наук, доцент Поліського національного університету Геннадій Махорін. Він займається дослідженням та атрибуцією кладовища, тож знає тут ледь не про кожне поховання.

«Лютеранське кладовище в Житомирі – це єдине збережене в Україні окреме кладовище. Окремі ділянки є в Чернівцях, у Києві на Байковому, проте самостійне кладовище-історична пам’ятка є тільки в Житомирі. Вона цінна як культурна спадщина і як туристичний об’єкт, незважаючи на сумну сторону. Про кожне поховання тут можна говорити дуже багато. За кожним пам’ятником чи склепом стоїть окрема історія. Тут поховані видатні люди: окрім родини Шодуарів, бабусі Святослава Ріхтера, тут похований відомий архітектор Микола Юргенс, науковець та природознавець Фон Бель, родина лікаря Генріха Натта, колишній міський голова Оскар Труль та багато інших», – говорить краєзнавець.

Геннадій Махорін розповідає, що додаткових коштів на відновлення кладовища за цей час не виділяли, проте міська влада почала упорядковувати його у межах фінансування на утримання кладовищ. До упорядкування та дослідження кладовища долучилися небайдужі містяни та німецьке товариство.

Краєзнавець зазначає, що багато пам’ятників були в землі, їх викопали і встановили на місце.

Найстаріше поховання з тих, які зараз є на кладовищі, датоване 1815 роком.

Це була центральна каплиця, від якої йшли алеї кладовища.

Тут похований відомий у Житомирі кондитер Людвик Беккер.

Тут збереглися пам’ятники робіт Майхеля та Олішкевича.

Родинний склеп Шодуарів

Для порівняння, у 2019 році цей склеп мав такий вигляд:

Головна архітекторка міста Ольга Бронштейн розповіла, що у подальшому планують провести благоустрій та реставрацію кладовища.

«На сьогодні є тільки облікова документація з роз'ясненням, що саме конкретно потрібно там робити. Проєктної документації ще немає, тому не можна зараз сказати, що скільки може коштувати. Там навіть огорожа є тільки з однієї сторони, з іншої сторони огорожа потребує термінової реконструкції. Там потрібно зробити благоустрій: облагородити центральну алею, облаштувати доріжки, освітлення, провести реставраційні роботи склепів. На наступний рік плануємо скласти проєктно-кошторисну документацію, а тоді вже розраховувати вартість реставраційних робіт та робіт з благоустрою», – розповіла архітекторка.

Фоторепортаж про напівзруйновані склепи, понівечені могили та кістки на Лютеранському кладовищі, відзнятий у березні 2019 року, дивіться тут

Нагадаємо, за історико-краєзнавчими даними, Лютеранське кладовище у Житомирі з'явилося у ХІХ столітті поруч з Католицьким цвинтарем.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кладовище могила цвинтар пам’ятник Лютеранське кладовище краєзнавець Махорін  
Матеріали по темі