Новини компаній

​ Лапароскопічне видалення нирки: новий стандарт лікування

10 September 2021, 12:14

Хірургічне видалення нирки (нефректомія) — це досить складна операція, в деяких випадках вона має життєво важливе значення. Такі втручання проводять при раку нирки, незворотному пошкодженні органу внаслідок травми або хронічного запального процесу.

Раніше нефректомію виконували тільки відкритим шляхом. Стандартний хірургічний підхід був пов'язаний з високим ризиком таких ускладнень, як масивна кровотеча, розвиток інфекцій. Пацієнтів після операції чекало тривале і хворобливе відновлення. Порівняно недавно в цій галузі хірургії стався прорив. Почали застосовувати мінімально інвазивні (лапароскопічні) втручання. При таких маніпуляціях доступ до операційного поля здійснюється через невеликі розрізи в черевній стінці (так звані замкові щілини). Це мінімізує травми навколишніх тканин. Хірургічне втручання переноситься пацієнтами набагато легше.

В зарубіжних медичних центрах до 80% всіх операцій проводять лапароскопічним шляхом. В Україні такими цифрами поки можуть похвалитися лише деякі медустанови. Однією з них є Клініка Біляка на Закарпатті. Степан Томович Біляк (засновник клініки) першим в країні провів успішну мінімально інвазивну операцію з видалення жовчного міхура в 1993 році. З тих пір він зробив неоціненний внесок у розвиток лапароскопічної хірургії в Україні. У Клініці Біляка малоінвазивний підхід використовується для лікування найрізноманітніших захворювань. Це гастроентерологічні, урологічні, гінекологічні недуги. Успішно застосовують його і для лікування локалізованих ракових пухлин.

У чому особливості лапароскопічної нефректомії

На відміну від стандартного хірургічного втручання, при якому нирка видаляється через один великий розріз, мінімально інвазивні операції проводяться через невеликі (1–3 см) проколи. Їх досить, щоб ввести в черевну порожнину пацієнта лапароскоп (тонка гнучка трубка, оснащена мікровідеокамерою і джерелом світла), а також мініатюрні хірургічні інструменти.

Зображення, що передається з камери лапароскопа на екран комп'ютерного монітора, збільшується більш ніж у 10 разів, що дозволяє хірургу детально оцінювати операційне поле і діяти з максимальною точністю. Щоб лікар міг вільно маніпулювати інструментами, черевна порожнина перед процедурою заповнюється вуглекислим газом. За допомогою мікрохірургічних інструментів нирка відділяється від навколишніх тканин. Вона в спеціальному контейнері витягується з тіла через найбільший прокол.

До переваг лапароскопічного видалення нирки можна віднести:

  • менший ризик кровотечі і розвитку інфекції;
  • зниження ймовірності розвитку післяопераційної грижі, спайкового процесу;
  • кращий естетичний результат — шрами після операції дуже складно помітити;
  • менший термін госпіталізації.

Один з головних плюсів — швидке і менш болісне відновлення після операції. Є можливість повернутися до здорового життя в найкоротший термін.

Клініка Біляка: європейський рівень медичного сервісу

У Клініці Біляка в Ужгороді створено всі умови для комфортного перебування пацієнтів:

  • просторі одномісні палати. Вони оснащені всім необхідним;
  • здорове збалансоване харчування на основі екологічно чистих продуктів;
  • цілодобовий сестринський пост;
  • безперервне лікарське спостереження.

Клініка розташована за містом в мальовничій зоні, де тиша і чисте повітря сприяють швидкому одужанню.

Клініка Біляка — одна з небагатьох в Україні, де надаються гарантії на лікування. Місцеві лікарі та медичний персонал роблять все можливе, щоб звести ризики ускладнень до мінімуму. Організм кожної людини індивідуальний. Якщо протягом місяця після операції у пацієнта виникли ускладнення, клініка бере на себе витрати по їх усуненню.

Ще один безперечний плюс медичного центру на Закарпатті — максимальна фінансова прозорість. Вартість операцій і терапевтичних процедур можна дізнатися на сайті клініці. У суму вже закладені всі додаткові витрати. Це вартість медикаментів, перев'язувальних матеріалів і т. д. Така особливість кардинально відрізняє Клініку Біляка від більшості українських лікарень, де остаточну суму пацієнт дізнається тільки в кінці лікування. Це тримає хворих в напрузі, не дозволяючи зосередитися на процесі одужання. В Клініці Біляка вартість лікування не включає в себе ніяких прихованих витрат.

Якщо вам або вашій близькій людині потрібна операція на нирках, не ризикуйте здоров'ям, відкладаючи її. У клініці на Закарпатті все можна зробити мінімально інвазивним шляхом і в комфортних умовах.

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі