Влада

Уряд офіційно ліквідував ДАБІ, відтепер в Житомирській області буде управління ДІАМ

16 September 2021, 11:09

Кабінет міністрів ухвалив рішення про старт роботи Державної інспекції архітектури та містобудування (ДІАМ). Державну архітектурно-будівельну інспекцію (ДАБІ) офіційно припиняє виконувати свої повноваження, 100% співробітників органу буде звільнено.

Про це 15 вересня повідомив міністр розвитку громад та територій Олексій Чернишов – інформує пресслужба Мінрегіону

«Цей день має увійти в історію як такий, що розпочав нову епоху в галузі містобудування. Епоху без корупції, без перешкод для бізнесу, без незаконних забудов. З електронними послугами, прозорими регулюваннями та доброчесними працівниками. ДІАМ – це не заміна ДАБІ, а повноцінний новий орган, з відмінною структурою, повноваженнями, а головне – принципами роботи. І вже завтра він запрацює. Це один з важливих кроків реформування цілої галузі, яка протягом останніх років потерпала від корупції. Спротив був потужний, але ми це зробили, попереду – законодавчі зміни та завершення реформи містобудування. Відсьогодні ДАБІ більше не існує, жоден співробітник цього органу не буде працевлаштованим у новостворену ДІАМ», - зазначив Олексій Чернишов.

Міністр наголосив, що реформа містобудівної галузі базується на трьох основних принципах – децентралізації, цифровізації та відповідальності. Щодо адміністративної та кримінальної відповідальності – відповідний законопроєкт вже зареєстровано у Верховній раді.

«У рамках реформи розширено повноваження органів місцевого самоврядування в питанні контролю над процесом будівництва. Плюс – буде запроваджено адміністративну та кримінальну відповідальність – зокрема, й фізичних осіб – за правопорушення в цій сфері. Над цим процесом наразі активно працюємо. Нещодавно у Верховній Радібуло зареєстровано законопроєкт, який передбачає посилення відповідальності за порушення будівельних норм», – наголосила заступниця міністра розвитку громад та територій Наталія Козловська.

Мінрегіон зауважує, відбір кандидатів на посади в ДІАМ був здійснений разом з НАБУ та НАЗК. Кожного претендента перевірили на доброчесність та толерантність до корупції. У майбутньому також буде впроваджено механізми для належного контролю за прозорістю роботи впродовж усього часу їх роботи та боротьби з корупцією в галузі загалом.

«Прозорість, доброчесність та відповідальність. Це ті цінності, з якими нова команда юристів, будівельників, інженерів, архітекторів ДІАМ береться за роботу. Ми усвідомлюємо той кредит довіри, який ми отримали, відповідальність, яка на нас покладена, та виклики, з якими нам доведеться зіткнутись. І ми готові демонструвати якісну роботу, в якій немає місця для корупції», - зазначив голова Державної інспекції архітектури та містобудування Семен Кривонос.

Зазначимо, що розпорядженням від 15 вересня 2021 року Кабмін погодив утворення територіальних органів Державної інспекції архітектури та містобудування як структурних підрозділів апарату зазначеної Інспекції: утворено 23 підрозділи, зокрема – управління ДІАМ у Житомирській області.

Як повідомляв Житомир.info, в березні 2020 року президент Володимир Зеленський на виїзному засіданні Уряду запропонував ліквідувати Державну архітектурно-будівельну інспекцію, бо впродовж останніх років чиновники створили у будівельній галузі безліч корупційних схем та «договірняків».

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: ДІАМ Мінрегіон КМУ ДАБІ  
Матеріали по темі