Влада

Житомирський суд допитує свідків щодо отримання хабаря директором департаменту ОДА Миколою Сусликом

27 September 2021, 20:41

Корольовський районний суд Житомира 27 вересня продовжив розглядати кримінальну справу затриманого на хабарі ексдиректора департаменту охорони здоров’я Житомирської облдержадміністрації Миколи Суслика.

Під час засідання допитали одинадцять свідків, серед яких більшість – це керівники медичних закладів області. Зокрема, всі вони повідомили, що мали суто робочі стосунки з обвинуваченим, та зазначили, що від них «відкату» не вимагали.

«Так, виділяються певні цільові кошти на закупівлю кисню, обладнання. На лікарню виділялися кошти по кисню, не готовий сказати точно, і по обладнанню. Ні, ніхто від мене ніякої неправомірної вигоди не вимагав – це перше. По-друге, у нас така робота, яка пов'язана зі стресом, охорона здоров'я – це все-таки людське життя, тому допускаю, що могли бути не зовсім робочі питання, але робочі відносини були цілком нормальні», – говорить генеральний директор КНП «Обласна клінічна лікарня ім.О.Ф.Гербачевського» Богдан Леськів.


«Мені, власне, не висловлював, і наскільки мені відомо, моїм працівникам також», – каже директор КНП «Чуднівська лікарня» Ігор Лукашенко.

Заступник директора департаменту охорони здоров’я Житомирської ОДА Віктор Лучків зазначив: обвинувачений мав конфлікт з лікарем Коростенської лікарні. Це той керівник медичного закладу, у якого, за даними слідства, Микола Суслик вимагав хабар.

«Стосунки, мабуть, були робочі. Хоча на одній із селекторних нарад головний лікар Коростенської лікарні поводив себе агресивно, коли були певні доручення. Це був конфлікт. Навіть я на наступний день набрав головного лікаря і сказав, що так, напевно, себе вести не потрібно, якщо є питання треба приїхати в департамент і все з'ясувати, а не перед усіма їх підіймати та створювати конфліктні ситуації», – сказав заступник директора департаменту охорони здоров’я Житомирської ОДА Віктор Лучків.

Директор Хорошівської лікарні повідомила: на що саме витратити кошти, які виділяли на протидію COVID-19 вирішували самостійно, департамент впливу не мав. Також вона підтвердила, що між Суликом та Ходаківським дійсно був конфлікт.

«Вирішили спільно з фінансовим директором, моїм заступником і головним бухгалтером. Кошти надходили на казначейський рахунок. Дійсно, були зауваження до роботи Ходаківського, лікарня велика, приймала багато хворих, були робочі зауваження», – зазначила директор КНП« Хорошівська лікарня» Неля Багінська.

По справі оголошено перерву. Наступне засідання планують провести 18 листопада. Як зазначив прокурор, по цій справі мають допитати ще п'ятьох свідків.

Нагадаємо, ввечері 21 січня 2021 року стало відомо, що директора департаменту охорони здоров’я Житомирської ОДА Миколу Суслика затримали на хабарі. Служба безпеки України повідомила, що Суслика затримали за вимагання «відкатів» з коштів, виділених на протидію пандемії COVID-19. Згодом у прокуратурі назвали суму «відкату», який вимагав директор департаменту – 123 тис. грн - 10% від перерахованих коштів. Пізніше з матеріалів суду стало відомо, що 1 грудня 2020 року в своєму службовому кабінеті під час розмови з генеральним директором комунального некомерційного підприємства «Коростенська центральна міська лікарня Коростенської міської ради» Суслик повідомив про необхідність передачі йому грошових коштів у розмірі 10% від суми субвенції, виділеної бюджету Коростеня на забезпечення подачею кисню ліжкового фонду закладів охорони здоров`я, які надають стаціонарну медичну допомогу пацієнтам з COVID-19.

Під час виступу у суді 1 вересня Микола Суслик сказав, що свою провину не визнає, вважає обвинувачення провокацією – керівник Коростенської лікарні Микола Ходаківський хотів йому помститися.

22 вересня стало відомо, що звільнився керівник лікарні, у якого директор департаменту Житомирської ОДА вимагав «відкат».

Як повідомляв Житомир.info, обвинувальний акт щодо Миколи Суслика в травні 2021 року скерували до суду. До цього часу Суслик встиг звільнитися з посади директора департаменту (5 березня 2021 року за угодою сторін) і розлучитися. На судовому засіданні 8 липня Микола Суслик заявив, що свою вину не визнає і ні в кого кошти не вимагав.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: суд хабар Суслик  
Матеріали по темі