Здоров'я

У Житомирському медінституті пройшов інтенсив для медсестер і медбратів у рамках пілотного проєкту «Медична сестра з розширеними повноваженнями»

30 September 2021, 09:47

З жовтня 2021 медсестри й медбрати зможуть надавати пацієнтам і пацієнткам розширений спектр послуг і працюватимуть як самостійно, так і в команді з лікарями. Обов’язки медсестер і медбратів залежать від наявних компетенцій, але безпосередньо вони вже доглядають за пацієнтами й пацієнтками, замовляють тести, виконують діагностику. А ще вони можуть якісно проконсультувати, оскільки постійно безперервно розвиваються й відпрацьовують клінічні навички.

Україно-швейцарський проєкт «Розвиток медичної освіти» активно працює над ширшим залученням медсестер у процес надання медичних послуг на первинці. Завдяки пілотному проєкту «Медична сестра з розширеними повноваженнями» Проєкт покращує доступність послуг для пацієнтів і пацієнток, а також допомагає ефективно використовувати ресурси системи охорони здоров’я завдяки посиленню ролі медичної сестри.

У рамках пілотного проєкту 26-28 вересня команда й консультанти україно-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти» провели освітній інтенсив для медсестер і медбратів пілотних ПМД проєкту в Житомирському медичному інституті. Подія проводилася з досить чіткою метою — допомогти учасникам й учасницям посилити клінічні навички та зміцнити комунікаційний базис для ефективної взаємодії з пацієнтами й пацієнтками, і звичайно, заохотити бажання продовжувати займатися безперервним професійним розвитком (БПР).

Програма освітнього інтенсиву була розрахована на 45 учасників й учасниць, включала майстер-класи, а також спільні пленарні сесії: всі мали змогу попрацювати як у маленьких групах по 15 людей, так і поспілкуватися під час спільних пленарок. Працювали з напрямками, що дійсно необхідні прогресивним медсестрам і медбратам:

  • Відпрацювання клінічних навичок:
    • BLS — базовий курс серцево-легеневої реанімації дорослої людини,
    • Аускультація легень та серця — базові навички,
    • Основи ЕКГ.
  • Громадське здоров’я з комунікаційним компонентом:
    • Супровід здорових пацієнтів, моніторинг їх стану,
    • Вакцинація,
    • Мотиваційне консультування,
    • Онкологічний скринінг,
    • Долікарське анкетування.

Тетяна Степурко, керівниця проєктного офісу в Україні україно-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти» зазначила: «Захід для медсестер і медбратів у стінах Житомирського медичного інституту — гарний приклад синергії. Ще рік тому ми тільки думали над тим як у рамках Проєкту посилювати медсестринство на первинці в Україні, а сьогодні ми бачимо натхненних медсестер і медбратів, які вже у жовтні починатимуть роздільний прийом. Нові навички та знання відкривають небачені можливості — заради цього ми й тут. Віримо, що пілотний проєкт «Медична сестра з розширеними повноваженнями» створить ландшафт можливостей для українських фахівців і фахівчинь первинки. Сподіваємося, що у 2022 році ми вже ділитимемося досвідом і позитивними відгуками від пацієнтів».

Матвій Хренов, співзасновник Українського центру охорони здоров’я (UHC), лікар, радник міністра охорони здоров’я у 2018-2020 років, віцемер Житомира з гуманітарних питань у 2015-2018 років прокоментував: «Що зробити, щоб роль медичної сестри та медичного брата виросла і стала важливою? Є багато факторів, та звичайно, завжди цікаво аналізувати приклади різних міжнародних моделей. Найважливіше, мабуть, вчасно усвідомити цінність людського ресурсу. Медсестри й медбрати можуть і хочуть виконувати набагато більше завдань, ніж просто займатися паперовою роботою. Наш пілот про зростання ролі медичної сестри, про ефективність і про доступність послуг для пацієнтів і пацієнток».

Довідково:

Цьогоріч україно-швейцарський проєкт «Розвиток медичної освіти» провів репрезентативне дослідження «Розподіл ролей серед надавачів ПМД в Україні» й визначив один із векторів посилення ефективності надання послуг на первинці. Результати дослідження засвідчили, що лікарі, лікарки, а також медсестри, медбрати, а також й представники адміністрації хотіли б, аби медична сестра була потужнішим надавачем допомоги на первинці. Зокрема, 59% управлінців і 45% лікарів погоджуються, що частина завдань лікаря чи лікарки можуть делегуватися медичній сестрі. Також управлінці, лікарі, й медсестри й медбрати підтримують ідею розширення ролі медичної сестри (84%, 65% і 52% відповідно).

Відтак ширше залучення медсестер і медбратів у процес надання медичних послуг сприятиме створенню вагомих кар'єрних можливостей для них же.

Тетяна Степурко керівниця проєктного офісу в Україні «україно-швейцарського проєкту Розвиток медичної освіти» зазначила: «Разом із Міністерством охорони здоров'я України серед 30-ти заявок ми відібрали 8 українських закладів охорони здоров’я для участі в пілотному проєкті. Відбір проходив на основі відкритого конкурсу. Опрацювавши аплікаційні документи пілотних закладів й сформувавши довідку по кожному з них, ми розробили й провели анкетування 169 медичних сестер і братів, які там працюють. Із ключовими результатами анкетування ви можете ознайомитися в кінці цього тексту».

Сьогодні завдяки проєкту «Медична сестра з розширеними повноваженнями» ми покращуємо доступність послуг для пацієнтів і пацієнток, а також допомагаємо ефективно використовувати ресурси системи охорони здоров’я завдяки посиленню ролі медичної сестри.

Відтепер медична сестра чи медбрат, як медичні працівники надають пацієнтам і пацієнткам широкий спектр послуг: від невідкладної до первинної та спеціалізованої медичної допомоги; працюють як самостійно, так і в команді з лікарем. Обов’язки медичної сестри чи медбрата залежать від спеціалізації, але безпосередньо вони вже доглядають за пацієнтами й пацієнтками, замовляють тести, виконують діагностику. А ще вони можуть якісно проконсультувати, оскільки постійно професійно розвиваються й відпрацьовують клінічні навички.

Презентацію пілотного проєкту від залучених експертів Матвія Хренова й Івана Дідика, що проходила в рамках Форуму медсестер і медбратів можна переглянути тут —> https://bit.ly/3yq2jkA. Далі оприлюднюємо ключові висновки за результатами проведеного анкетування й візитів до обраних закладів в рамках першого етапу пілотного проєкту:

  • Час потрапляння пацієнтів на прийом до лікаря чи лікарки: враховувався момент запису (від 4 годин до 5 днів), й очікування в черзі (від 5 хвилин до 2 годин).
  • 81% респондентів задоволені роботою медичної сестри, але найбільше занепокоєння викликає низька задоволеність рівнем заробітної плати.
  • 74% респондентів відчувають самостійність у роботі медичною сестрою й відносно прийняття рішень ними. Медсестри й медбрати високо оцінили обсяг відповідальності у своїй роботі, хоча й відмітили власний низький рівень залучення лікарями до обговорення випадків.
  • 73% респондентів мотивовані до роботи медичною сестрою. Ми зафіксували невисокий рівень пропонованих керівництвом можливостей для навчання й заохочення пропозицій, а також ідей щодо покращення надання медичної допомоги.
  • Всі 100% респондентів зазначили, що окремий прийом медичними сестрами в закладах не проводиться. Лише в ЦПМСД у Рівному є 2 кабінети долікарського огляду. Саме там працюють окремі медичні сестри, які не входять до умовної команди «лікар-медична сестра». Вони виконують наступні функції: збирають скарги пацієнтів, виконують електрокардіографію, вимірюють артеріальний тиск, проводять пульсоксиметрію, вимірюють гостроту зору, зріст і вагу, а також проводять проби Руф'є.
  • Всі 100% респондентів зазначили, що в жодному закладі-учаснику пілотного проєкту не проводиться долікарське анкетування медичною сестрою.

Один з індикаторів успішності який хоче досягти україно-швейцарський проєкт «Розвиток медичної освіти» при впровадженні роздільного прийому — збільшення загального прийому пацієнтів і пацієнток на 10%. Цей показник виведено у ході опрацювання вихідних даних, що були подані представниками закладів основі статистичних звітів за 2019-2020 роки.

З огляду на отримані результати команда україно-швейцарського проєкту «Розвиток медичної освіти» спільно з відповідними консультантами вже позначили подальші кроки відносно ширшого залучення медсестер у процес надання медичних послуг. Тож команда проєкту:

  • продовжуватиме розвиток ініціативи «МС з розширеними повноваженнями» в пілотних ПМД,
  • навчатиме медсестер — створюватиме умови й можливості для відпрацювання клінічних навичок, проговорюватиме якою має бути комунікація з пацієнтами й пацієнтками, підтримуватиме й допомагатиме,
  • навчатиме управлінців як інтегрувати нову роль медсестри з розширеними повноваженнями в роботу закладу,
  • працюватиме з кол-центрами й надаватиме їм алгоритми роботи щодо прийняття рішень,
  • продовжуватиме роботу з адміністраціями закладів ПМД щодо розвитку людського капіталу,
  • оцінюватиме результати пілоту й формуватиме рекомендації, й при успішності — поширюватиме досвід пілотних ПМД назагал.
Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Хренов медінститут інтенсив медсестра медбрат  
Матеріали по темі