Події

​У Житомирській області судили чоловіка, який на новорічні свята двічі обкрадав і підпалював сусідську хату

30 September 2021, 14:30

Ємільчинський райсуд розглядав справу відносно місцевого жителя, який в селі Осова упродовж новорічних свят 2020-2021 двічі обкрадав хату односельчанки і двічі повертався туди ж, аби вчинити підпал.

Вирок суду від 17 вересня 2021 оприлюднений у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

У матеріалах суду зазначається, що обвинувачений увечері 27 грудня 2020 року через дірку в паркані зайшов на подвір’я односельчанки, переконався, що власниці немає вдома, фомкою віджав двері і проник до будинку. Звідти він викрав 10 алюмінієвих баняків на 1526 грн.

Згодом майже опівночі 31 грудня 2020 вирішив знову навідатись до хати односельчанки і знищити її майно шляхом підпалу. Чоловік заліз на горище і підпалив там сіно. Внаслідок підпалу згорів дровітня, прибудований до хати, перекриття комори і дах будівлі, полум’я також пошкодило перекриття сіней, кладовки і стіни житлового будинку. Завдані збитки склали 47,7 тис. грн.

Втім на цьому злодій не зупинився. І вже зранку нового року прийшов до будинку потерпілої з метою чергової крадіжки. Цього разу вкрав 4 каструлі, дві миски, дві сковорідки, металеві дверцята до груби, два металеві ліжка і ліжко-розкладачку. Усього майна на суму 2325 грн.

Наступного ранку, 2 січня 2021, чоловік знову надумав підпалити оселю односельчанки. Зайшов до хати, дістав ватну ковдру і підпалив її. Унаслідок пожежі згоріло перекриття та стіни двох житлових кімнат, а також підсобні приміщення будинку. Пожежею було завдано збитків на суму 77,7 тис. грн.

Упіймали ж злодія і палія через 2,5 місяці в сусідньому селі: чоловік попався на черговій крадіжці з чужого будинку. Так, 15 березня 2021 у селі Велика Цвіля він помітив, що жінка порається по господарству, зайшов до її будинку і в шухляді шафи знайшов 2000 грн, а на ліжку – мобільний телефон. Проте господиня помітила непроханого гостя і зчинила крик.

У суді обвинувачений свою вину визнав. Розповів, що 27 грудня 2020 викрав з будинку односельчанки каструлі, вино і інше майно, але не пам’ятає, що саме, бо був п’яний. Під час святкування Нового року йому «щось стрельнуло в голову» і він поліз на гороще сусідської хати і вчинив підпал. За його словами, наступного дня він повернувся до цього будинку і викрав ліжка, баняки. Майно викрадав у два заходи, речі заносив до підсобного приміщення батьківської хати. За день чи два обвинувачений знову повернувся до цієї ж хати і підпалив у ній ковдру.

Власниця згорівшого будинку у суді розповіла, що ще в листопаді 2020 залишила будинок, попросивши когось наглядати за домом. Уночі 31 грудня їй повідомили про пожежу. Жінка зателефонувала пожежникам і звернулась в поліцію.

Інша потерпіла, у якої зловмисник викрав гроші і телефон, у суді розповіла, що впізнала у злодії обвинуваченого. Після затримання правоохоронці повернули їй вкрадений мобільний і лише 320 грн.

Врешті суд зважив на обтяжуючу обставину, а саме, що злочини були вчинений відносно осіб похилого віку, і виніс вирок: визнав обвинуваченого винним у крадіжках та умисному знищенні майна шляхом підпалу і за сукупністю злочинів призначив покарання 5 років позбавлення волі, але звільнив від його відбування з випробуванням упродовж 2 років.

Цивільні позови від потерпілих щодо відшкодування завданих збитків до суду не надходили.

Як повідомляв Житомир.info, у березні 2013 у селі Осова Ємільчинського району за одну ніч згоріло дві хати-пустки, ДСНСники викликали на місце події правоохоронців, бо підозрювали навмисний підпал.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: підпал крадіжка суд вирок  
Матеріали по темі