Фоторепортаж

​Як зробити легкі та пізнавальні осінні поробки зі своїми дітьми. Фотомайстерклас від житомирської художниці

4 October 2021, 16:03
Осінь – час туманів, різнобарвного листя, яскравих фотографій та конкурсів поробок у дитячих садочках та молодшій школі. І якщо ви хочете гарно та з користю провести час зі своїми дітьми - тоді наш сьогоднішній матеріал саме для вас.


Першокласниця Кіра, дошкільник Сашко з мамою Ірою та житомирська художниця і викладачка Вероніка Савченко у студії Житомир.info вчилися робити осінні поробки з природних матеріалів.

“Конкурси осінніх поробок у дитячих садочках та школах придумані для того, щоб родини з дітьми могли творчо взаємодіяти, творити разом та розвивати уяву дитини. Поробки не мають бути ідеальними. Їх не потрібно робити замість дитини, їх потрібно робити разом з дитиною. Разом зібрати природні матеріали - листя, каштани, жолуді, засушити квіти. У процесі збору дитині буде цікаво дізнатися, чому осінню листя жовтіє, у яких дерев які плоди”, - розповідає художниця Вероніка Савченко.

Ми будемо робити дуже прості і водночас дуже творчі поробки. Нам для цього потрібні найпопулярніші природні матеріали, які ми можемо зібрати разом з дітьми біля свого будинку. Збір природних матеріалів ми можемо перетворити на своєрідну гру-квест з різноманітними завданнями. Можна заздалегідь заховати для дитини маленький подаруночок під листочком чи в каштановому лушпинні.

Зібравши природний матеріал, його потрібно добре просушити: розкласти каштани, жолуді, горішки та шишки на папері та залишити на кілька днів. Просушити потрібно для того, щоб при роботі пластилін не відклеювався. Листя сушити не потрібно.

Для виготовлення поробок нам потрібен пластилін, картон для підставок і будь-які природні матеріали, які ми змогли зібрати.

“Ми робитимемо равликів, їжачків, птахів та будь-яких тварин, яких тільки нафантазують діти. Універсального “рецепта” поробок не існує, адже цінність кожної дитячої роботи в її унікальності”, - розповідає Вероніка.

Першими робимо равликів. Пропонуємо дітям обрати каштан, який буде “хатинкою” равлика та колір пластиліну для “тіла”.

Відділяємо “на око” частину пластиліну і розминаємо його. Потім кладемо між долонями і формуємо кульку.

Далі кладемо кульку на картон і однією долонею ліпимо з неї “ковбаску”.

Вигинаємо “ковбаску” та приліплюємо її знизу до каштана.

Відриваємо наполовину менший шматочок пластиліну. Можна обрати інший колір. Теж розминаємо, формуємо “ковбаску”, ділимо її на 2 частини, які скріплюємо між собою з одного кінця, утворюючи щось схоже на рогатку. На верхні частини кріпимо очі. У нас в наборі з пластиліном йшло кілька пар маленьких очок. Проте, якщо їх немає у наборі, їх легко виготовити самостійно: зробити дві маленькі кульки з білого і дві, наполовину менші кульки з чорного пластиліну і наліпити їх одна на одну.

Приліплюємо наші очі до тулуба.

А самого равлика - до жовтого листочка. Наші равлики готові!

Окрім равлика, можна зробити рибку або ж пташку. Для цього нам потрібен жолудь чи каштан для тільця, два маленьких та один великий листочок для хвостика і крилець (або плавників). Очі, дзьоб для пташки або губки для рибки ми можемо зробити з пластиліну або взяти готові з набору.

Обрізаємо корінці з листочків.

Кріпимо два маленьких листочки - крильця по боках каштану/жолудя, а великий, третій листок - хвостик ззаду.

Робимо очі та дзьоб/губки - наша рибка/пташка готова.

Щоб зробити їжачка, нам потрібен пластилін, каштан та його колюче лушпиння.

Каштан приклеюємо пластиліном до колючої оболонки. З іншого шматочка пластиліну формуємо трикутничок та кріпимо його з одного кінця від каштана - це буде наша мордочка.

З чорного пластиліну робимо маленький кружочок-носик. За бажанням голочки нашого їжачка прикрашаємо зліпленими з пластиліну яблучками або сухоцвітами.

Ще одна проста поробка - сонечко (бедрик). Для нього нам потрібен один каштан, червоний, чорний та білий пластилін і за бажанням сухоцвіт.

З червоного пластиліну катаємо кульку, розплющуємо її, щоб стала тоненьким овалом. Ним вкриваємо з одного боку наш каштан. Це будуть червоні крильця бедрика. З чорного пластиліну робимо кульки-цяточки на крильцях. Приклеюємо очі та ротик. Готово!

Можна зробити ведмедя, лисичку або котика з каштанів. Обираємо два каштани різного розміру - менший для голівки, більший - для тільця. На “голову” кріпимо очі, носик, можемо приклеїти щочки. Тут - повна свобода творчості та імпровізації.

Голову та тіло скріплюємо пластиліном.

До тіла кріпимо лапки та хвостик. Нашу тваринку можна “посадити” на листок, каштан чи камінець. Додатково можна зліпити для декору грибочки чи “кущі”.

Приблизно за годину наші маленькі герої наліпили цілу галявину лісових звірів, декору для них та ще й долучили до цієї веселої справи частину редакції, тож ми можемо гарантувати, весело та пізнавально буде і вам, і вашим дітям

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: поробка осінь майстерклас листок каштан жолудь  
Матеріали по темі