Здоров'я

Як зберегти здоров’я спини в умовах карантинних обмежень

5 October 2021, 12:36

Попри активну кампанію вакцинації від COVID-19, Житомир продовжує хворіти та вже опинився у «помаранчевій зоні», що цілком може дуже швидко перейти в «червону».

Окрім обмежень у побуті та щоденному житті з’являються й інші:

- обмежена рухова активність;

- зменшення спортивних навантажень (у зв'язку із закриттям та обмеженням групових занять у фітнес та тренажерних залах);

- вірусні хвороби, внаслідок яких загострюються хронічні захворювання опорно-рухового апарату.

Для активних людей це дуже «боляче», адже напрацьовані місяцями і роками результати зводяться нанівець протягом двох тижнів повного припинення тренувань.

Як залишатись у формі? Як підтримати результати? Лікар вертебролог медичного центру «Відновлення» Іван Ковальчук дає наступні поради.

«Відкриті майданчики ніхто не скасовував і заняття на них також не заборонені. «Шведська» стінка, резинки для фітнесу, готові тренування в інтернеті. Головне, підібрати для себе правильний рівень спортивних навантажень. І зараз з'являється час на те, на що завжди його не вистачало. Щоденні адекватні тренування покращують м'язову пам'ять, дозволяють "не заплисти сальцем" та підтримувати фізичну активність. Якщо ви живете на «поверхах» і завжди користувалися ліфтом, саме час перевірити стан сходів – це чудове кардіонавантаження! І просто must have – прогулянки на свіжому повітрі перед сном у вечірній час».

Лікар наголошує також і на гімнастичних вправах: користь для кожного суглобу та кожного м'язу окремо важко переоцінити. Вона дозволяє розробити кожен суглоб у нормі його руху, кожен м'яз на його повну компресію, розслабити та розтягнути.

Карантинні робочі будні

«Ті, хто працює вдома за комп’ютером або ноутбуком – особистий "біль" кожного вертебролога, бо саме систематична неприродна постава тіла призводить до більшості проблем зі спиною, - зазначає Іван Ковальчук, - найперше та найголовніше, що я раджу: облаштуйте собі правильне робоче місце!»

Ось перелік правил, яких потрібно дотримуватися при сидячій роботі за комп’ютером:

✓Екран ноутбука чи монітор на рівні очей;

✓Лікті лежать на одному рівні з кистями;

✓Коліна під прямим кутом, а стопи всією площиною на підлозі.

Бажано зберігати природні вигини хребта, з цим допоможе "валик" під спиною або анатомічні крісла, які розв'язують ці питання.

Щогодини потрібно робити невеликі перерви на розминку, аби відновити рух крові.

«Найголовнішим я вважаю правильне ставлення до ситуації. Я порівнюю це зі складанням себе, як одягу до шафи: якщо це зробити охайно, то і вдягати можна одразу, якщо закинути як-небудь – деформація буде сильнішою. Інформація про власні проблеми з опорно-руховим апаратом та систематична профілактика гарантують, що стан здоров'я буде у відносному порядку», - ділиться думками лікар.

Як відновити рухову активність після карантину та повернутися до звичного рівня тренувань?

Варто почати з відновлення половини звичного рівня навантаження, бо саме такий рівень є не травматичним для організму, який "відвик" під час карантину. Згодом, ви просто збільшуєте навантаження, по 5 - 10% на кожне тренування. Звісно, все залежить від початкового рівня підготовки конкретної людини. Приблизно, впродовж місяця ви відновите свій звичайний режим тренування.

Проте, якщо вже з’являється біль у спині, зволікати не можна – краще звернутися одразу до лікаря вертебролога. При виявленні проблеми на початковій стадії ви зекономите не тільки дорогоцінний час, але і кошти.

Медичний центр «Відновлення» знаходиться за адресою: м. Житомир, вул. Любарська, 4, телефон для запису 0800 305 860.

Ми лікуємо причини, а не симптоми!

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Відновлення спина  
Матеріали по темі