Фоторепортаж

Який вигляд має кардіологічне відділення житомирської лікарні. Фоторепортаж

6 October 2021, 16:38

Серце – найважливіший “життєвий центр” організму. Від стану серцево-судинної системи залежить самопочуття і якість життя людини. І, на жаль, за статистикою саме серцево-судинні хвороби стабільно лишаються однією з найпоширеніших причин смертей у Житомирській області.

У період пандемії люди, що мають серцево-судинні захворювання, мають бути особливо уважними до свого самопочуття. Стежити за здоров’ям серця допомагає кардіологічне відділення КП «Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради.

Кардіологія (офіційна назва - “Міський центр ішемічної хвороби та некоронарогенних захворювань серця”) розташована у чотириповерховому корпусі лікарні. Зараз займає четвертий поверх. Проте вже зовсім скоро кардіологічне відділення стане більшим. Щоб потрапити сюди, спочатку доводиться поспілкуватися з директором КП «Лікарня №2 ім. В.П. Павлусенка» Житомирської міської ради Ігорем Кухаруком

“Кардіологія зазвичай ототожнюється з серцем. Але тут лікують не тільки серцеві патології, але і судини. Останнім часом частота серцево-судинних патологій і в Україні, і у світі зокрема значно виросла, тому сьогодні питання розвитку кардіологічної служби є дуже актуальним. Завдячуючи міському голові, мерії ми придбали сучасний ангіограф. Ремонт ми вже завершили, дозвільні документи отримали, після того, як пройдемо навчання, то будемо робити відкриття. Крім того, на завершальному етапі - ремонт реанімації для кардіологічних пацієнтів. Кардіологічне відділення в нас буде на 60 ліжок”, - розповідає Ігор Кухарук. Сам ангіограф до офіційного його відкриття просить у матеріалі не показувати, бо дуже переймається, щоб все було на вищому рівні. Проте не для камери обіцяють показати.

“Екскурсію” кардіологічним відділенням проводить його завідувач Олесь Кутній.

“У нас є унікальне обладнання, якого майже ніде нема. Я вам все покажу”, - говорить лікар.

На посту у медичної сестри - екран, сюди транслюється зображення з камер спостереження з входу та коридорів. Такий же монітор і у кабінеті завідувача. Окрім нього тут ще один монітор, на якому Олесь Кутній може одразу бачити хід обстеження та консультувати своїх колег у реальному часі.

Коли хворий потрапляє у кардіологію, йому проводять визначені лікарем обстеження.

У коридорі відділення стоїть апарат, на якому хворий може самостійно виміряти свій тиск.

Палати для хворих - різні. Від чотиримісних звичайних, двомісних ізоляторів до додаткових ліжок при перевантаженні відділення.

На третьому поверсі проводяться діагностичні тести.

“Це дійсно унікальне обладнання. Тут проводять кардіореспіраторний навантажувальний тест та тредмілтест. На доріжку ставиться хворий. Йому кріпляться датчики, надягається маска і хворий починає ходити чи бігати. Ось ця приставка - унікальна, цим займаються одиничні клініки в Україні, в області вона єдина. Одночасно тестується і серцево-судинна система, і легені. Цей тест дає можливість робити діагностику, підбирати програми реабілітації та лікування, відбирати хворих для трансплантації серця та інше”, - розповідає Олесь Кутній.

“Така кушетка для проведення стресехокардіографії - єдина в Україні. Використовується переважно для діагностики ішемічної хвороби, стенокардії. Суть така: тут закріплюється хворий і крутить педалі, на нього кріпиться десять проводів, які безперервно знімають ЕКГ, лікар приставляє датчики і робить узі серця під навантаженням. Все це одночасно”, - розповідає завідувач.

“А ось тут у нас хороший портативний американський ультразвуковий сканер. А ось цей датчик ми заводимо у стравохід і шлунок і так робимо УЗІ серця. Серце знаходиться близько до стравоходу і коли потрібно роздивитися деталі і дрібні структури, то через грудну клітку ми можемо побачити не все. Запустили ми це першими в області, у 2013 році. Ми вже купили другий датчик. Ще у нас є холтера та інші “дрібниці”, але таке є скрізь”, - розповідає лікар.

У іншому крилі третього поверху зараз триває ремонт, але скоро тут буде кардіореанімація та палати.



На першому поверсі вже завершують операційну. Саме тут встановлений ангіограф. Він дозволить робити ангіографію серця, судин голови, шиї, проводити операції на серці, лікувати інфаркти та інше.

Фотокореспондент Житомир.info Анна Максимова

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: кардіологія серце серцево-судинні хвороби Кутній лікарня  
Матеріали по темі