Новини компаній

​Як обрати квартиру в новобудові — основні моменти

7 October 2021, 10:58

Багато людей купують нове житло лише один раз у житті, тому під час цього процесу виникає дуже багато сумнівів, спірних ситуацій і труднощів. Насамперед це пов’язано із великою відповідальністю, а також наявністю великих фінансових ризиків, що тільки негативним чином впливає на впевненість потенційних покупців та може стати причиною появи стресових ситуацій. Тому перед тим, як вибрати квартиру в новобудові, потрібно розуміти, що така покупка не повинна бути спонтанною та швидкою, а навпаки — розміреною та обдуманою. Щоб не втратити кошти, зберегти нерви та придбати квартиру в дійсно комфортному для проживання житловому комплексі, важливо дотримуватися основних правил і корисних порад, які описані нижче.

На основі яких факторів формується вартість квартири в новобудові

Зробити найбільш вигідну інвестицію набагато легше, якщо заздалегідь знати, які саме чинники впливають на ціноутворення. Тільки після цього можна переходити до подальшого аналізу забудовника, району та документації. Прямий вплив на ціну квадратного метра в новобудові надають такі 6 чинників:

  • Технологія будівництва. Найбільш бюджетним варіантом вважаються будинки, зведені за панельною технологією будівництва. Дорожче обійдуться ЖК, під час зведення яких використовувались сучасні будівельні матеріали з кращими показниками звуко- і теплоізоляції.
  • Місцезнаходження та ситуація з транспортом. Чим ближче житловий комплекс розташовується до центру населеного пункту чи транспортних розв’язок, тим вищу ціну кв.м формує забудовник. Вагомий вплив на ціну надає відстань до метро.
  • Стадія будівництва. Найдешевшим варіантом вважається житло, придбане на стадії котловану. Вартість кв.м поступово збільшується зі стадією готовності будинку.
  • Клас житла. За найпривабливішою ціною інвестори можуть придбати житло економ-класу. Новобудови комфорт-, бізнес- і еліт-класів обійдуться потенційним покупцям дорожче.
  • Стан готової квартири. Найдешевшими вважаються квартири, які продаються без обробки, але більшість сучасних будівельних компаній, які реалізують новобудови, пропонують покупцям різні варіанти з чорновою обробкою та можливістю організації ремонту будь-якого рівня за додаткову плату.
  • Наявність важливої інфраструктури поблизу. Наявність супермаркетів, ресторанів, аптек, лікарень і навчальних закладів безпосередньо впливає на комфорт проживання в ЖК. Тому чим більше важливих об’єктів інфраструктури знаходяться поруч, тим вищу ціну квартир формують забудовники.

Перевіряємо репутацію забудовника: послідовність цього процесу

Після ознайомлення з усіма принципами ціноутворення, наступним етапом повинно стати визначення надійності забудовника. Необхідність такої перевірки обумовлена недобросовісністю деяких будівельних компаній, які можуть сильно затягнути процес зведення будинку або навіть гірше — повністю його зупинити. Щоб зберегти свої вкладення, слід звернути увагу на такі нюанси:

  • Вартість квартир. Слід пам’ятати, що квартири в новобудовах не можуть бути занадто дешеві, тому варто завжди слідкувати за ситуацією на ринку нерухомості.
  • Наявність офісу. Будь-яка компанія, яка офіційно займається будівництвом ЖК, повинна мати повноцінно діючий офіс.
  • Історію компанії. Перед придбанням квартири дуже важливо дізнатись якомога більше інформації про забудовника: вивчити інформацію на форумах і в публікаціях ЗМІ.
  • Документи, які надав забудовник: рішення місцевих органів влади про дозвіл проводити на даній земельній ділянці будівництво, договір оренди ділянки, проект будинку, а також дозвіл на організацію будівельних робіт.

Що потрібно знати при купівлі квартири в новобудові та виборі району майбутнього житла

Вибір району населеного пункту — не менш важлива справа, ніж вибір самої квартири. Насамперед потрібно поцікавитися рівнем злочинності, який зафіксований у конкретному районі. Дану інформацію можна отримати на міських сайтах, де простежується динаміка правопорушень за конкретний період. Також важливо дізнатися рівень розвитку інфраструктури: наявність поблизу розважальних закладів, шкіл, продуктових магазинів та інших важливих для вас об’єктів. Ще один вагомий фактор, на який обов’язково потрібно звернути увагу — загальний стан району. Сюди відносять наявність різних рекреаційних об’єктів і зелених зон: парків, скверів та водойм. Якщо забудовник не забезпечив жителів комплексу достатньою кількістю паркувальних місць, варто поцікавитись наявністю стоянки поруч.

Як вигідно купити квартиру у забудовника: основні критерії вибору

Щоб вигідно придбати житло і не пошкодувати про свій вибір, варто вивчити декілька основних тонкощів. Наприклад, досвідчені інвестори знають, що за мінімальну ціну можна придбати квартиру на самому початковому етапі зведення будинку. Але таке інвестування пов’язане з достатньо серйозними ризиками: можливістю банкрутства забудовника або “заморозки” будівництва на невизначений термін. Існують ще деякі хитрощі, які можуть допомогти вигідно купити квартиру:

  • Більш приємні умови придбання житлової нерухомості спостерігаються на нижніх поверхах і з менш вдалими плануваннями.
  • Потрібно враховувати, що забудовники досить часто роблять знижки при 100%-й єдиноразовій оплаті.
  • Варто слідкувати за акціями від будівельних компаній, які особливо часто проводяться у період новорічних та інших свят.
  • Більшість забудовників встановлюють вигідні ціни на квартири з готовим ремонтом. Ремонт, який виконується самостійно, в деяких випадках обходиться в рази дорожче.



Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Матеріали по темі