Здоров'я

Заступниця мера розповіла про завантаженість житомирських лікарень хворими на COVID-19 та ситуацію у школах і садочках

7 October 2021, 14:18

У Житомирі зростає кількість хворих на COVID-19. Кожного дня лікарні госпіталізують більше ніж 20 людей, збільшилася також кількість важких пацієнтів. Про це 7 жовтня під час брифінгу щодо ситуації з COVID-19 розповіла заступниця міського голови Марія Місюрова.

«На ранок 156 людей, які захворіли в місті (за добу – ред.), по області 701 людина (за інформацією пресслужби ОДА, – 703, – ред.). Найголовніше – є пацієнти, яких ми втратили на сьогодні: п’ять людей померло в лікарні №1 і одна людина в лікарні №2. Кожен день статистика по летальності досить невтішна, від п’яти-шести до восьми людей помирає кожен день. В лікарні №1 завантаженість практично 78%, в лікарні № 2 – 64%. Хочу сказати, що вік досить різний і, на превеликий жаль, серед втрат сьогодні є люди віком 45-46 років. Так, переважна більшість все-таки похилого віку, це більше ніж 70 років. Хочу зазначити, що серед померлих є люди, які вакциновані, але це була вакцинація однією дозою. Це була переважно CoronaVac, однак це люди з багатьма хронічними захворюваннями та у віці понад 80 років, тому все одно лікарі відмічають важкий перебіг захворювання, дуже швидке погіршення стану. І навіть були такі випадки протягом останніх двох тижнів, що людина потрапляє в приймальне відділення й одразу потребує апарату штучної вентиляції легень. Наприклад, сьогодні вже у лікарні № 2 на реанімаційних ліжках одразу 9 апаратів штучної вентиляції легень вже зайняті. Ми бачимо зараз і великий спалах – плюс 25 дітей по місту Житомир. У нас було практично останні місяці одна, дві, три дитини, а сьогодні плюс 25. Ці діти знаходяться на амбулаторному лікуванні, але ми розуміємо, що це потім будуть хворіти і батьки, і родини», – говорить заступниця міського голови Марія Місюрова.


Вона зазначила, що нині всі заклади середньої освіти працюють, лише 18 класів наразі навчаються дистанційно, а у садочках ситуація краща.

«18 класів – це практично 486 дітей, які знаходяться на дистанційній формі навчання, тому що захворіли 32 дитини, і 17 хворих серед персоналу, переважно це вчителі, враховуючи навіть те, що у нас є 88% вакцинації серед правників освіти, але є люди – 12 %, – які не вакциновані, серед них є хворі. Щодо садочків, то ситуація краща. Є декілька груп закритих, 60 дітей зараз не відвідує садочки, серед хворих – одна дитина віком до 6 років і три технічних працівники», – каже заступниця міського голови Марія Місюрова.

Щодо вакцинації: станом на 7 жовтня у місті вакциновано 104 тисячі житомирян.

«Сьогодні у нас падіння темпів, хоча досить непогано почали і влітку, і у вересні. Сьогодні ми маємо 104 тисячі, це вакцинації по місту. Це практично 49,5-50 %. Але, знову таки, за останніми даними ВООЗ, при COVID-19 ми не набуваємо колективного імунітету, а кожен відповідає сам за себе», – додає заступниця міського голови Марія Місюрова.

Нагадаємо, станом на ранок 7 жовтня у двох комунальних лікарнях Житомира перебувало 310 пацієнтів з коронавірусною інфекцією.

Як повідомляв Житомир.info, з 1 червня 2021 року житомирська лікарня №2 не приймала пацієнтів з коронавірусом. Станом на 15 вересня відкривати інфекційне відділення в лікарні №2 міська влада не планувала, але додатково розгортала 40 ліжок в лікарні №1. Втім з початку жовтня комунальний заклад «Лікарня №2 ім. В.П.Павлусенка» Житомирської міської ради знову почав приймати хворих з COVID-19.

З 4 жовтня 2021 року Житомирська область перейшла в помаранчеву зону, маючи перевищення коефіцієнту виявлених випадків інфікування. На ранок 6 жовтня область мала перевищення вже за двома показниками.

У яких випадках хворих на коронавірус мають госпіталізувати, кому можуть відмовити та який маршрут проходить хворий у лікарні 28 вересня роз’яснював медичний директор житомирської лікарні №1 Андрій Волков.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: коронавірус COVID-19 Місюрова брифінг  
Матеріали по темі