Події

Подробиці затримання фальшивовалютників: житомирянин купував фальшиві долари преміум-якості та продава за півціни

12 October 2021, 11:42

Затримані 11 жовтня валютники продавали високоякісні 100-доларові підробки за 50 відсотків їх номінальної вартості. За попередніми даними, вони «вкинули» в український валютний ринок сотні тисяч фальшивих доларів.

Про це 12 жовтня повідомив пресцентр СБ України в Житомирській області.

«Досудовим слідством встановлено, організатором схеми є житель Києва, який раніше вже потрапляв у поле зору правоохоронців у зв’язку з причетністю до аналогічних злочинів. Фігурант справи налагодив збут фальшивих американських доларів до різних регіонів України, у тому числі й до Житомирщини. При цьому підроблені гроші були преміум-якості та не ідентифікувалися детекторами валют як фальшиві. За попередніми даними, схема збуту працювала щонайменше з початку цього року. Підроблені банкноти збувалися через особисті зв’язки декілька разів на тиждень як великими, так і дрібнооптовими партіями – у середньому по декілька тисяч доларів.Оперативники СБУ задокументували декілька фактів збуту киянином фальшивок жителю Житомира.

У ході спецоперації правоохоронці затримали організатора схеми та покупця-житомирянина у Києві згідно зі ст.208 Кримінального процесуального кодексу України, - під час реалізації чергової партії підроблених грошей – 2 тисяч доларів США», – йдеться у повідомленні.

Було проведено 11 одночасних санкціонованих обшуків за місцем проживання зловмисників та у приміщеннях, які вони використовували у злочинній діяльності. Вилучили:

- гроші, отримані злочинним шляхом;

- вогнепальну зброю та набої;

- чорнові записи із «клієнтською базою» організатора схеми.

Пресслужба Житомирської обласної прокуратури зазначає, що під час проведених обшуків за місцем проживання затриманих осіб та в їх автомобілях виявлено та вилучено іноземну валюту, а саме, долари США, чеські крони, болгарські леви, російські рублі, хорватські куни, чорнові записи, зброю та набої до неї, 10 мобільних телефонів, комп’ютерну техніку.

У межах кримінального провадження за ч.2 ст.199 (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї) Кримінального кодексу України тривають слідчі дії для притягнення до відповідальності усіх осіб, причетних до збуту.

Встановлюються і блокуються шляхи надходження підробленої іноземної валюти до фігурантів справи.

Заходи з документування незаконної діяльності здійснювали співробітники Управління СБУ в Житомирській області за координації Департаменту захисту національної державності СБ України спільно зі слідчими Нацполіції та під процесуальним керівництвом Житомирської обласної прокуратури.

Як повідомляв Житомир.info, 11 жовтня у столиці «на гарячому» затримали житомирянина та киянина, які продавали фальшиві долари США.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: валюта долар підробка фальшивовалютник  
Матеріали по темі