Фоторепортаж

Неоготичний палац, «Три грації» та старовинні будинки: екскурсія селищем Житомирської області, на честь якого назвали астероїд. Фоторепортаж

12 October 2021, 16:21

Восени усім нам хочеться насолодитися останніми теплими днями та вибратися кудись на коротку прогулянку у цікаве місце. Одним з таких місць є невелике селище Червоне, до якого від Житомира – лише година автобусом.

Цікавим є той факт, що на честь смт Червоного Андрушівського району Житомирської області було названо відкритий 9 травня 2007 року астероїд 199986 Chervone.

Це селище відоме своїм цукровим заводом, який веде свій ”родовід” ще від заводу, побудованого Терещенками. Також тут знаходиться старовинний палац Ґрохольських-Терещенків, у якому зараз знаходиться Червінський жіночий монастир Свято-Різдва Христового. Хоча палац зараз і в напівзруйнованому стані, подивитися на нього приїздять не лише українські, але й іноземні туристи.

Екскурсію палацом проводить вчитель історії та за сумісництвом єдиний в Червоному гід Тарас Коновалов. Хлопець займається розвитком червоненського туризму та має власну громадську організацію.

Він розповідає, що палац був збудований у 1851 році польським шляхтичем Адольфом Грохольським. Після смерті Адольфа його дружина Ванда продала родині Терещенків Червоне разом з палацом. Вони перебудували палац і поряд звели цукровий завод.

Селище завдяки Терещенкам було дуже розвиненим: тут, окрім цукрового, був ще спиртовий, сироробний, авіазавод та авіамайстерня, а вузькоколійка пов’язувала селище з залізничною магістраллю Київ – Козятин. Тож не дивно, що на вході в палац досі зберігся герб Терещенків.

Сам палац не раз змінював власників, його перебудовували, грабували, він переживав пожежу, тут знаходився притулок для сиріт, училище, і зараз тут монастир.

З приводу права власності на палац тривають суди, тож вкладати у його реконструкцію кошти ніхто не поспішає.

Парк поблизу палацу овіяний легендами та правдивими розповідями. Тут збереглися старовинні дерева та озеро закоханих у формі серця.

Окрім палацу, в Червоному залишилося багато старовинної архітектури – будинки для працівників заводів, готель для гостей та інші будівлі, які можна побачити, прогулявшись вуличками селища. Тут досить гостинна атмосфера, адже усі зустрічні перехожі, як діти, так і дорослі, радісно вітаються з незнайомцями.

Ще одна старовинна будівля тут – це колишній клуб, інститут шляхетних дівчат і, за деякими версіями, – готель. Біля нього зараз розташований фонтан “Три грації”.

Колись “Грації” стояли біля палацу. За інформацією, яку вдалося відшукати Тарасу Коновалову, фонтан виготовила французька фірма «FONDU PAR J.J. DUCEL & FILS» і точна його копія знаходиться у Франції в місті Сан-Дені, у дворику старої ратуші. Вандали колись просвердлили дірку в одній зі статуй, щоб дізнатися, з якого матеріалу вона виготовлена, а за радянських часів скульптури щедро пофарбували “сєрєбрянкою”. Не зважаючи на це, “Грації” чудово збереглися.

У Червоному залишається ще багато легенд та чудових історій, тож не втрачайте часу і вирушайте у подорож, щоб краще дізнатися історію рідного краю.

Анна Максимова, фотокореспондентка Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: Червоне Андрушівський район палац екскурсія  
Матеріали по темі