Місто

У Житомирі ще два перевізники приміських маршрутів планують підвищити вартість проїзду

20 October 2021, 17:28

У Житомирі зросла вартість проїзду на кількох приміських маршрутах, зокрема це автобуси № 115, № 110, № 106.

Втім жителям підвищення, звичайно, не до вподоби. На маршруті № 115 вартість проїзду до Озерного підняли на три гривні. Люди кажуть, що такі тарифи необґрунтовані, а про підвищення навіть не попереджали.

«9-10 гривень було б достатньо. Тим більше, що цілий день набитий автобус, рентабельний рейс», – кажуть пасажири.


Незабаром планують підняти тарифи ще два перевізники ПП «Шеріфф», який обслуговує маршрути № 126 та № 147, та ПП «Залізний пегас», який обслуговує маршрути № 109 та № 120. У телефонній розмові один із засновників ПП «Залізний пегас» Василь Куят пояснив: підвищення пов’язане із дорожчанням метану (газу, який використовують маршрутки) на 50%. За новими розрахунками, разом з ПДВ пасажиро-кілометр у перевізника «Залізний пегас» стане 1,05 грн.

В облдержадміністрації зазначають, що вартість на приміських маршрутах зросла на 2-3 гривні.

«Якщо маршрут тут приміській, то в основному він зріс на 3 грн-2 грн, в залежності від відстані. Якщо маршрути внутрішньообласні дальнього сполучення, наприклад, «Житомир – Олевськ», то проїзд збільшився суттєвіше: там є і 5 гривень, і 6 гривень», – каже головний спеціаліст відділу транспорту і зв'язку облдержадміністрації Марина Андрецуляк.

Також нагадують, що перевізники самостійно формують ціни на приміські та внутрішньообласні маршрути, а державні адміністрації з 2015 року на це не впливають.

«У нас понад 400 маршрутів і з них понад 75 % підняли вартість проїзду, але надалі це буде усі 100%, тому що на даний момент ведуться розрахунки у всіх решта перевізників. Перевізники нам не надсилають розрахунки, лише деякі кидають, але вони не зобов'язані попереджувати про це, тому що у 2015 році постановою № 240 Кабміну було скасовано державне регулювання тарифів на перевезення автомобільним транспортом у приміському, міжміському та на внутрішньообласних перевезеннях», – пояснює головний спеціаліст відділу транспорту і зв'язку облдержадміністрації Марина Андрецуляк.

Лише Антимонопольний комітет може перевіряти, чи обґрунтовано піднімають ціну на проїзд у приміських та внутрішньообласних маршрутках, та врегульовувати це питання.

Нагадаємо, з середини жовтня 2021 року на приміському маршруті №110 «Соколовський масив - Житомир - Станишівка» вартість проїзду зросла з 12 грн до 15 грн. Жителі передмістя Житомира обурювалися зростанням ціни на проїзд, а перевізник пояснював, що іншого виходу немає.

Як повідомляв Житомир.info, у червні 2020 року ОДА оприлюднила розпорядження, яким десять приміських маршрутів забрали у Житомира та повернули до обласної мережі.

Житомир.info

Підписуйтесь на Житомир.info в Telegram
Теги: транспорт маршрутка перевізник проїзд  
Матеріали по темі